Piešķirti 415 miljoni ASV dolāru kosmosa staciju izveidei, kas drīz aizstās SKS (2)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Starptautiskā kosmosa stacija
Starptautiskā kosmosa stacija Foto: EPA/Scanpix

ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) ceturtdien piešķīra 415 miljonus ASV dolāru trim kompānijām, lai tās izstrādātu komerciālas kosmosa stacijas.

NASA cer, ka šīs kosmosa stacijas nomainīs Starptautisko kosmosa staciju (SKS), kurai paredzēts izbeigt darbību ap šī gadu desmita beigām.

Džefa Bezosa uzņēmums "Blue Origin", aeronautikas un kosmosa kompānija "Nanoracks" un aizsardzības līgumdarbu uzņēmums "Northrop Grumman" ieguva kontraktus attiecīgi 130 miljonu, 160 miljonu un 125,6 miljonu dolāru vērtībā.

Iepriekš 140 miljonu dolāru vērts kontrakts ar līdzīgu mērķi tika piešķirts kompānijai "Axiom Space".

NASA arvien vairāk vēršas pie privātiem uzņēmumiem, lai tie izstrādātu aparatūru, ko NASA kādreiz ražoja pati. Aģentūra to dara, lai samazinātu izmaksas un fokusētos uz saviem ambiciozajiem mērķiem, starp kuriem ir cilvēku koloniju veidošana uz Mēness un gatavošanās pilotētai misijai uz Marsu.

"Mēs veidojam partnerību ar ASV kompānijām, lai attīstītu kosmosa galamērķus, kur cilvēki varētu viesoties, dzīvot un strādāt, ļaujot NASA turpināt ceļa bruģēšanu kosmosā cilvēces labā, vienlaikus sekmējot komerciālu darbību kosmosā," paziņoja NASA vadītājs Bils Nelsons.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu