Eiropas diplomāti pēc Irānas kodolsarunām ir vīlušies (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Eiropas Savienības karogi. Ilustratīvs attēls
Eiropas Savienības karogi. Ilustratīvs attēls Foto: Shutterstock

Pēc piecu dienu ilgām starptautiskām sarunām Vīnē par 2015. gada Irānas kodolvienošanās atjaunošanu Eiropas diplomāti piektdien pauda "vilšanos un bažas".

Augsta ranga diplomāti no Lielbritānijas, Francijas un Vācijas veidotās E3 grupas rūpīgi izanalizējuši Irānas piedāvātās izmaiņas vienošanās tekstā, kas izstrādāts iepriekšējās sešās šogad notikušajās sarunu kārtās, tomēr Irānas piedāvājums viņiem raisījis "vilšanos un bažas".

"Teherāna atkāpjas no gandrīz visiem sarežģītajiem kompromisiem, kas panākti daudzos smaga darba mēnešos," atzina diplomāti, piebilstot, ka Irānas delegācija ir pieprasījusi "lielas izmaiņas".

Eiropas valstu diplomāti norādīja, ka pagaidām nav skaidrs, kā "reālistiskā termiņā" šīs nesaskaņas varētu novērst.

Jaunākā sarunu kārta pirmdien sākās Vīnē. Tajā piedalījās E3, Irāna, Ķīna, Krievija, kā arī netieši iesaistījās ASV.

Tagad diplomātiem ir jāatgriežas savās valstīs, "lai izvērtētu situāciju un saņemtu instrukcijas" pirms nākamās sarunu kārtas nākamnedēļ, kurā būs jāizvērtē, vai ir iespējams atrast kompromisu.

"Mūsu valdības joprojām ir apņēmības pilnas turpināt diplomātisku ceļu. Tomēr laika vairs nav daudz," secināja E3 valstu diplomāti.

Diplomātu mērķis bija atjaunot 2015. gada vienošanos, kura pakāpeniski sāka zaudēt spēku, kad 2018. gadā toreizējais ASV prezidents Donalds Tramps atsauca ASV dalību starptautiskajā līgumā un no jauna noteica sankcijas pret Irānu, kas nākamajā gadā atbildēja, pakāpeniski pārkāpjot tās kodolprogrammai noteiktos ierobežojumus.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu