Kuru sertifikātu var izmantot pēc 3. potes saņemšanas (10)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere / LETA

Balstvakcināciju Latvijā no 2. decembra var saņemt ikviens no 18 gadu vecuma, bet vienlaikus pieaug iedzīvotāju interese par sertifikātu - kuru varēs izmantot turpmāk? Vai sākotnējais tiks anulēts un tikai pēc kāda laika darbosies balstvakcinācijas sertifikāts? To TVNET skaidro raksta turpinājumā.

Nacionālais veselības dienests informē, ka, veicot balstvakcināciju, esošais Covid-19 vakcinācijas sertifikāts joprojām būs spēkā un to varēs izmantot arī turpmāk. Savukārt jaunais digitālais vakcinācijas sertifikāts par saņemto balstvakcināciju būs pieejams vietnē www.covid19sertifikats.lv , tas būs derīgs izmantošanai pēc 15 dienām. Jaunajā sertifikātā parādīsies atzīme par balstvakcinācijas veikšanas datumu un vakcīnas nosaukumu.

Plānojot doties ārpus Latvijas Republikas, NVD iesaka noskaidrot mērķa valsts atbildīgajā valsts pārvaldes iestādē, vai līdzi ieteicams ņemt abus sertifikātus, kā arī noskaidrot informāciju par ieceļošanas kārtību un prasībām attiecībā uz uzturēšanos valstī un sertifikāta uzrādīšanu.

Taču gadījumā, ja cilvēkam laboratoriski ir apstiprināta Covid-19 infekcija, tad vakcinācijas sertifikāta darbība tiek apturēta  uz laiku līdz 11. dienai (no parauga pirmā ņemšanas datuma, ar kuru apstiprināta Covid-19 infekcija, nosakot SARS-CoV-2 vīrusa RNS vienas saslimšanas epizodes ietvaros). Savukārt pēc 11 dienām vakcinācijas sertifikāta darbība tiek atjaunota. Plašāku informāciju par sertifikātiem var lasīt šeit.

Jau ziņots, ka no ceturtdienas, 2. decembra, balstvakcinācijas process tiek organizēts saskaņā ar jaunākajām Imunizācijas valsts padomes rekomendācijām. Tādējādi papildus jau līdz šim noteiktajām iedzīvotāju grupām balstvakcināciju var saņemt visi iedzīvotāji vecumā no 40 gadiem. Balstvakcinācija ir iespējama arī iedzīvotājiem vecumā no 18 līdz 39 gadiem.

Balstvakcināciju "AstraZeneca" gadījumā var saņemt visi iedzīvotāji no 18 gadiem, ja pēc otrās devas saņemšanas ir pagājuši pieci mēneši. Savukārt ražotāja "Johnson&Johnson" gadījumā balstvakcināciju pret Covid-19 varēs saņemt visi iedzīvotāji no 18 gadiem, ja pēc šī ražotāja vakcīnas saņemšanas ir pagājušas astoņas nedēļas. Taču "mRNS" vakcīnu - "Pfizer"/"BioNTech" un "Moderna" - gadījumā balstvakcināciju pret Covid-19 varēs saņemt visi iedzīvotāji no 18 gadiem, ja pēc otrās devas saņemšanas ir pagājuši seši mēneši.

Informācija par to, kam jāsaņem balstvakcinācija jeb trešā deva, vietnē "manavakcina.lv" parādīsies automātiski, jo katru pirmdienu tajā tiek augšupielādēti aktuālie dati par tiem iedzīvotājiem, kuriem aprit seši mēneši kopš otrās vakcīnas saņemšanas.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu