Lietuva pagarina pastiprināto ārkārtējo stāvokli pie Baltkrievijas robežas

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Lietuvas Seims otrdien nolēmis līdz janvāra vidum pagarināt pastiprināto ārkārtējo stāvokli, kas pagājušajā mēnesī migrācijas krīzes dēļ tika noteikts pašvaldībās gar Baltkrievijas robežu.

Saskaņā ar lēmumu, ko atbalstīja visi 102 parlamenta sēdē klātesošie deputāti, pastiprinātais ārkārtējais stāvoklis desmit kilometru joslā gar robežu un migrantu izmitināšanas vietās būs spēkā līdz 14.janvārim ieskaitot.

Kā uzsvērusi Seima spīkere Viktorija Čmilīte-Nilsena, apdraudējumi, kuru dēļ iepriekš sperti šie soļi valsts drošības un sabiedriskā miera garantēšanai, joprojām pastāv.

Lietuvas valdība bija ieteikusi šo lēmumu attiecināt arī uz teritoriju gar Polijas robežu, taču likumprojekts otrdien Seimā tika koriģēts, attiecīgo priekšlikumu svītrojot.

Pēc spīkeres teiktā, tas nolemts, uzklausot frakciju priekšlikumus un ņemot vērā, ka pašlaik tas nav nepieciešams, bet turpmāk lēmumu vēl varētu grozīt.

To, ka nākotnē pie šā jautājuma, iespējams, nāksies atgriezties, apliecinājušas arī premjerministre Ingrīda Šimonīte un iekšlietu ministre Agne Bilotaite.

Salīdzinot ar pašreizējo kārtību, jaunais režīms, kas stāsies spēkā 10.decembrī, nedaudz mainīts - pierobežas zonā transportlīdzekļi varēs pārvietoties bez Valsts robežsardzes dienesta (VSAT) atļaujas.

Tikmēr Seima lēmumā noteikts stingrāks nelegālo migrantu uzraudzības režīms, paredzot, ka ārvalstniekiem, kuri nav oficiāli ielaisti Lietuvā, būs aizliegts atstāt viņiem ierādīto izmitināšanas vietu teritoriju. Izņēmumi pieļaujami vienīgi atsevišķos, VSAT īpaši noteiktos gadījumos. Vienlaikus ārkārtējā stāvokļa režīms vairs neattieksies uz teritoriju 200 metru rādiusā ap migrantu izmitināšanas vietām, kā tas bija līdz šim.

Jaunais lēmums arī paredz, ka briesmu gadījumā robežsargiem būs tiesības lietot atturēšanas līdzekļus un fizisku spēku ne tikai vietās, kur robežu šķērsot nav atļauts, bet arī oficiālajos kontrolpunktos. Kā skaidrojusi Iekšlietu ministrija, tas paredzēts, lai nepieļautu iespējamās provokācijas oficiālajās robežas šķērsošanas vietās.

Kā ziņots, pieaugot migrantu koncentrācijai un spriedzei pie Baltkrievijas robežas ar Poliju, 10.novembrī Lietuvas Seims pēc valdības ieteikuma nolēma līdz 9.decembrim ieviest pastiprinātu ārkārtējo stāvokli gar Baltkrievijas robežu, kā arī nelegālo migrantu izmitināšanas vietās, kur tobrīd bija izcēlušās nekārtības.

Pēc ministrijas aplēsēm, Baltkrievijā varētu atrasties no 7000 līdz 15 000 nelegālo migrantu, tādēļ tikmēr, kamēr šie cilvēki ar repatriācijas reisiem nav nogādāti atpakaļ izcelsmes valstīs, joprojām pastāv diezgan liels risks, ka viņi varētu tikt novirzīti uz Lietuvu.

Kopš 3.augusta, kad saskaņā ar iekšlietu ministres rīkojumu robežsargi sāka likt migrantiem doties atpakaļ, neatļautās vietās šķērsot robežu liegts kopumā jau gandrīz 7900 ārvalstniekiem. No gada sākuma līdz šim rīkojumam Lietuvā tika aizturēti vairāk nekā 4200 nelegālie migranti.

Lietuvas amatpersonas norāda, ka Baltkrievijas režīms apzināti veicina migrantu plūsmu pāri abu valstu robežai, jo Lietuva atbalsta Baltkrievijas demokrātisko opozīciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu