Saūda Arābija: Francija aizturējusi nepareizo cilvēku saistībā ar Hašogi slepkavību (1)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Francijas policija otrdien aizturēja vīrieti aizdomās par līdzdalību žurnālista Džamala Hašogi slepkavībā, taču Saūda Arābijas amatpersonas apgalvo, ka ticis aizturēts nepareizais cilvēks.

Izmeklētāji mēģina apstiprināt, ka aizturētais vīrietis ar pasi uz Halida Alotaibi vārda tiešām ir aizdomās turētais ar šādu vārdu, kuru Turcija izsludinājusi meklēšanā un kuram ASV noteikušas sankcijas saistībā ar 2018.gadā izdarīto Hašogi slepkavību, kas izraisījusi globālu sašutumu.

Saūda Arābijas vēstniecība Parīzē otrdienas vakarā nāca klajā ar paziņojumu, ka aizturētajam vīrietim "nav nekāda sakara ar šo lietu", un pieprasīja viņu nekavējoties atbrīvot.

Ziņu avots Saūda Arābijas drošības spēkos piebilda, ka Halida Alotaibi vārds ir diezgan izplatīts šajā valstī, un ka ar Hašogi slepkavību saistītais Alotaibi patiesībā izcieš cietumsodu Saūda Arābijā kā "visi apsūdzētie šajā lietā".

Francijas robežpolicija aizturēja šo vīrieti uz Turcijas izdota aresta ordera pamata, kad viņš Parīzes Šarla de Golla lidostā gatavojās iekāpt lidmašīnā uz Rijādu, sacīja ziņu avoti tieslietu un lidostas aprindās, kas vēlējās saglabāt anonimitāti.

Halids Alotaibi ir viens no 26 Saūda Arābijas pilsoņiem, kas Turcijā aizmuguriski apsūdzēti Hašogi slepkavības prāvā, kura sākās 2020.gada oktobrī. Ja viņu atzīs par vainīgu, tad viņam var tikt piespriests mūža ieslodzījums.

Divi no šiem 26 apsūdzētajiem ir Saūda Arābijas kroņprinča Mohammeda bin Salmana bijušie palīgi.

Alotaibi ir arī viens no 17 cilvēkiem, kuriem ASV 2018.gadā noteica sankcijas saistībā ar Hašogi slepkavību.

Ja tiks apstiprināts, ka aizturētais vīrietis ir Hašogi slepkavībā aizdomās turētais, viņš stāsies Francijas prokuroru priekšā. Viņam būs tiesības apstrīdēt izdošanu Turcijai.

ASV dzīvojušais laikraksta "Washington Post" līdzstrādnieks un Saūda Arābijas režīma kritiķis Džamals Hašogi 2018.gada 2.oktobrī tika nogalināts Saūda Arābijas konsulātā Stambulā, kur viņš bija ieradies, lai saņemtu laulībām ar Turcijas pilsoni Hatidži Džengizu nepieciešamos dokumentus.

Saūda Arābija sākotnēji noliedza, ka tai būtu jebkas zināms par to, kas noticis ar Hašogi, bet vēlāk apgalvoja, ka 59 gadus vecais žurnālists konsulātā Stambulā zaudējis dzīvību dūru cīņā, līdz visbeidzot atzina, ka žurnālists nogalināts ar iepriekšēju nodomu pastrādātā slepkavībā.

Saūda Arābijas prokuratūra noliegusi, ka ar Hašogi slepkavību būtu saistīts kroņprincis Mohammeds bin Salmans.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu