Lielbritānijas Pārstāvju palāta apstiprina valdības ierosināto imigrācijas reformu (2)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Jānis Škapars

Lielbritānijas valdības ierosinātā imigrācijas reforma trešdien pieņemta trešajā lasījumā Pārstāvju palātā un nosūtīta izskatīšanai Lordu palātā.

Pilsonības un robežu likumprojekts trešajā lasījumā tika pieņemts ar 298 balsīm pret 231, taču debates par likumprojektu tika iespiestas nieka deviņās minūtēs, jo ierobežotais laiks tika iztērēts balsojumos par labojumiem.

Pārstāvju palātas spīkera vietniece Eleonora Lenga kritizēja novilcināšanas taktiku, nodēvējot to par nedemokrātisku praksi.

Debašu novilcināšanu kritizēja arī konservatīvo deputāts Lī Andersons un Lielbritānijas iekšlietu ministre Priti Patela.

Opozīcijas "apkaunojošā taktika slēpties tualetēs, lai aizkavētu demokrātiju ir uzbrukums demokrātijai," sacīja Andersons.

Pilsonības un robežu likumprojekta mērķis ir samazināt nelegālo imigrantu plūsmu pāri Lamanšam un mainīt patvēruma lūgumu apstrādes procesu. Likumprojekts arī atļautu Lielbritānijai sūtīt nelegālos imigrantus uz "drošu trešo valsti".

Amatpersonas uzskata, ka likumprojekts pavērtu iespēju izveidot ārvalstīs centrus, kuros izmitināt migrantus un izskatīt viņu lūgumus pēc patvēruma, līdzīgi kā rīkojusies Austrālija.

Likumprojekts arī dotu tiesības robežsargiem atvairīt migrantus no Lielbritānijas teritorijas, kamēr viņi atrodas jūrā, un noteikt par kriminālpārkāpumu apzinātu ierašanos Lielbritānijā bez atļaujas, par ko varētu tikt piespriests pat sešu mēnešu līdz četru gadu ilgs cietumsods.

Pirmo reizi veidam, kādā persona iekļuvusi Lielbritānijā - legāli vai nelegāli - būtu ietekme uz to, kā tiek izskatīts šīs personas lūgums pēc patvēruma un uz šīs personas status Lielbritānijā, ja lūgums tiek apstiprināts.

Patela, uzrunājot deputātus, sacīja, ka šis likumprojekts ir nozīmīgākā Lielbritānijas patvēruma sistēmas reforma pēdējās divās desmitgadēs un ir apkaunojoši, ka Pārstāvju palātas deputāti izmanto novilcināšanas taktikas, lai aizkavētu debates.

"Mūsu likumprojekts ieviesīs jaunu visaptverošu, stingru, bet godīgu un ilgtermiņa plānu, kura mērķis ir risināt nelegālās imigrācijas problēmas," sacīja Patela.

Likumprojekta neatbalstīšana novedīs pie vēl lielākas cilvēku kontrabandas un bīstamākiem mēģinājumiem šķērsot Lamanšu, kas apdraudēs Lielbritānijas nacionālās intereses un sabiedrības drošību, uzsvēra ministre.

Norādot uz leiboristiem un Skotu Nacionālās partijas (SNP) deputātiem, Patela piebilda: "Deputātiem abos palātas flangos nav atbildes uz šo likumprojektu. Mēs esam tie, kas vēlas kontrolēt nelegālo imigrāciju."

"Mēs vēlamies atgūt kontroli pār savām robežām, pretējā partija ir iebildusi pret (..) slepkavu un izvarotāju deportēšanu. Mēs pilnīgi noteikti varam teikt, ka mēs neiebilstam, bet viņi gan," sacīja Patela.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu