Krievijas valsts dome apstiprina policijas pilnvaru paplašināšanu (8)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: SCANPIX

Krievijas Valsts dome trešdien galīgajā lasījumā apstiprinājusi pretrunīgi vērtēto likumprojektu, kas paredz ievērojami paplašināt policijas pilnvaras.

Cita starpā likumprojekts paredz paplašināt policijas pilnvaras pārmeklēt telpas un automašīnas.

Automašīnas policija turpmāk drīkstēs atvērt, īpašniekam klāt neesot, ja pastāvēs "pamats uzskatīt", ka tādējādi iespējams novērst teroraktu vai saglabāt sabiedrisko kārtību.

Pirmajā lasījumā likumprojekts tika apstiprināts jau pagājušā gada decembrī, taču tas izsauca plašu kritiku par policijas pilnvaru paplašināšanu, nenosakot skaidrus kritērijus.

Īpašu kritiku izpelnījās norma, kas paredzēja policijai tiesības pielietot šaujamieročus, ja aizturamā persona veiktu jebkādu "darbību", kuru iespējams kvalificēt kā uzbrukumu.

Šī norma no likumprojekta teksta galīgajam lasījumam tomēr tikusi svītrota.

Opozīcija un cilvēktiesību aktīvisti brīdina, ka jaunās policijas pilnvaras vairos policejisko patvaļu, kam jau līdz šim Krievijas pilsoņi bijuši pakļauti.

Kratīšanas dzīvesvietās Krievijas policija pastāvīgi izmantojusi kā instrumentu politiskās opozīcijas iebiedēšanai un apspiešanai.

Politikas zinātnieks Fjodors Krašeņiņikovs norādījis, ka jauno policijas pilnvaru mērķis, domājams, ir atvieglot opozīcijas protestu apslāpēšanu.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu