"Ryanair" lidmašīnu nosēdinājušais aviodispečers: Tā bija Baltkrievijas specdienestu operācija (11)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Baltkrievijas gaisa satiksmes dienesta "Belaeronavigacija" dispečers, kurš šā gada maijā bija iesaistīts "Ryanair" lidmašīnas ārkārtas nosēdināšanā Minskā, pavēstījis, ka notikušais bija Baltkrievijas specdienestu rūpīgi izplānota operācija.

To dispečers esot pavēstījis Polijas varas iestādēm, ziņo ASV laikraksts “The New York Times”. Dispečers pēc incidenta kopā ar savu ģimeni no Baltkrievijas aizbēdzis uz Poliju.

“The New York Times” apgalvo, ka dispečeru sauc Oļegs Gaļegovs. Par viņa aizbraukšanu no Baltkrievijas augustā ziņoja baltkrievu izdevums “Naša Ņiva”.

Gaļegovs Polijas varas iestādēm norādījis, ka lidmašīnas nosēdināšanas laikā dispečeru telpās atradies Valsts drošības komitejas (VDK) virsnieks, kurš pārņēmis kontroli pār visiem dispečeriem. Viņš arī visu laiku kādam zvanījis pa telefonu un stāstījis par notiekošo.

Gaļegovs arī atklājis, ka tieši viņš “Ryanair” pilotiem esot sniedzis nepatiesu informāciju, ka lidmašīnā ir spridzeklis, tāpēc tai jāveic piespiedu nolaišanās Minskā.

"Belaeronavigacija" Gaļegovs strādāja kopš 2010.gada.

Gaļegovam jūlija sākumā bija jāatgriežas darbā pēc atvaļinājuma, tomēr darbā viņš nav ieradies.

Baltkrievija 23.maijā piespieda Minskā nosēsties ceļā no Atēnām uz Viļņu esošo lidsabiedrības "Ryanair" lidmašīnu nolūkā aizturēt opozīcijas žurnālistu Romānu Protaseviču. Līdz ar Protaseviču tika aizturēta viņa draudzene Sofija Sapega.

Reaģējot uz lidmašīnas nolaupīšanu, Eiropas Savienība aizliedza baltkrievu lidsabiedrībām veikt lidojumus uz savu teritoriju, kā arī uzdeva dalībvalstu lidsabiedrībām atturēties no Baltkrievijas gaisa telpas izmantošanas.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu