Gados jauna cilvēka nāve dod iespēju citiem sešiem dzīvot (4)

CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Čīka/LETA

Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā veikta sešu orgānu pārstādīšana. Tas ir unikāls notikums Latvijas medicīnā. Gados jauna cilvēka nāve deva iespēju citiem sešiem dzīvot. Mirušo cilvēku tuvinieku līdzjūtība un atsaucība kopumā ļāvusi sasniegt arī vēl nebijuši augstu piekrišanu līmeni – 70% radinieku dod piekrišanu orgānu transplantācijai, ja paša aizgājēja vēlme nav nostiprināta reģistrā, vēsta Latvijas Televīzija.

Silvas kundze savā ziņā pasaulē tagad skatās kāda gados jauna cilvēka acīm. Donoram vēl nebija četrdesmit. Asinsvada plīsums galvā bija nāvējošs. Un vissmagākajā brīdī tuvinieki neatteica transplantologu lūgumam ļaut izmantot mirušā audus un orgānus.

Tas ļāva Stradiņa slimnīcā veikt sirds pārstādīšanu, aknas transplantāciju, jaunu orgānu saņēma arī divi nieru pacienti, un divi acs slimnieki atguva redzi. Visi ir bezgala pateicīgi donora ģimenei.

“Neapšaubāmi – milzīga dāvana! Acs stāvoklis bija tāds, ka savādāk es zaudētu redzi,” sacīja acs radzenes transplantācijas paciente Silva.

Aknas pārstādīšana notika jaunam cilvēkam. Un pirmo reizi operācijas laikā izmantota vēl nebijusi tehnoloģija.

Arī sirds pārstādīta gados jaunai sievietei, kurai vēl nav četrdesmit gadu.

Ārsti īpaši lepojas, ka Latvijas pacienti un donoru piederīgie aizvien vairāk izprot orgānu ziedošanu. Taču pirmo reizi Latvijā no viena donora reizē notika sešas operācijas.

“Uzdāvinājām sešiem cilvēkiem dzīvi, veselību. Mēs ar šo gadījumu pa četriem gadiem pārsniedzam piekrišanas procentu pāri 70,” sacīja Nacionālā transplantācijas koordinācijas centra vadītājs Jurijs Bormotovs.

Kovida laikā visā pasaulē apmēram par piekto daļu sarucis transplantāciju skaits. Latvijā šogad pārstādītas 43 acs radzenes, veikta viena aknu un divas sirds transplantācijas un līdz gada beigām cer veikt 30 nieres pārstādīšanu.

Vairāk skaties sižetā!

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu