Jaunais Austrijas iekšlietu ministrs izpelnījies pārmetumus antisemītismā (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Gerhard Karner
Gerhard Karner Foto: Reuters/ScanPix

Jaunais Austrijas iekšlietu ministrs Gerhards Karners izpelnījies pārmetumus antisemītismā par izteikumiem, ar kuriem nācis klajā pirms vairāk nekā 13 gadiem.

Izdevums "Der Spiegel" vēsta, ka Karners reiz apsūdzējis Austrijas sociāldemokrātus par darbošanos pret valsti kopā ar kungiem no Amerikas un Izraēlas un nodēvējis tos par klimata saindētājiem.

Karners paziņojis, ka viņa izteikumi nekādā ziņā nav bijuši domāti antisemītiski.

Karnera iecelšana ministra amatā nosodīta atklātā vēstulē, ko parakstījuši ebreju studenti, rakstniece Elfrīde Jelineka, kas 2004.gadā saņēma Nobela prēmiju literatūrā, un citas Austrijas sabiedrībā zināmas personas.

"Šī komentāra antisemītiskā dimensija ir acīmredzama," teikts vēstulē.

"Mēs esam pārliecināti, ka šī persona ir pilnīgi nepiemērota iekšlietu ministra amatam, un aicinām valdību nodot mūsu drošību mērenu politiķu rokās," teikts vēstulē.

Karners savā paziņojumā norādījis, ka cīņa pret antisemītismu un jebkāda veida ekstrēmismu bijusi viņam svarīga jau desmitgadēm ilgi.

Ministrs paziņoja, ka ir noorganizējis personisku tikšanos ar galveno Austrijas ebreju līderi Oskaru Doiču, kurš lūdzis viņu paskaidrot 13 gadus senos izteikumus. Tolaik Karners bija Austrijas Tautas partijas reģiona amatpersona.

Karners norādīja, ka nožēlo, ja viņa toreizējie ieteikumu saprasti divdomīgi, un uzsvēra, ka šie izteikumi nekad nav domāti tādā veidā, un tagad viņš tā neteiktu.

Viņš arī izpelnījies kritiku par muzeju Teksingtalā, kur viņš pēdējos gados ieņēma mēra amatu. Muzejs veltīts Engelbertam Dollfusam, kas bija Itālijas fašisma apbrīnotājs, kurš kļuva par Austrijas līderi 1932.gadā. Karners paziņojis, ka muzeja koncepcija nākamgad tiks pārstrādāta.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu