Rīgas lidostā saņemti pirmie antigēnu testi skolu un pašvaldību iestāžu testēšanai (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Paula Čurkste/LETA

Pirmie Latvijai paredzētie Covid-19 antigēnu paštesti skolu un pašvaldību iestāžu testēšanai otrdienas naktī ir ieradušies lidostā Rīgā un pašlaik krava tiek izkrauta un atmuitota, informē SIA "Brief" valdes priekšsēdētāja Ildze Voita.

Viņa uzsver, ka uzņēmums piegādājis testus Latvijai sešu darba dienu laikā, kas šāda līmeņa sūtījumam esot rekordīss laiks. Četras darba dienas esot aizņēmusi četru miljonu testu sapakošana un kravas sagatavošana izsūtīšanai. Paralēli noticis darbs pie aviotransporta fraktēšanas un muitas procedūras.

Pēc uzņēmumā paustā, lidosta vienpersoniski reisu pārcēla no piektdienas uz pirmdienu. Voita norāda, ka ar šādu situāciju decembrī esot jārēķinās.

"Mūsu pieredze valstiski svarīgu un steidzamu piegāžu organizēšanā krīzes situācijā ir mūsu lielākā priekšrocība. Piegādes ķēde bija ļoti komplicēta, jo decembris ir transportēšanas izaicinājumiem un sarežģījumiem bagātākais mēnesis, testu transportēšanai un uzglabāšanai ir temperatūras ierobežojumi," skaidroja Voita.

Viņa apgalvo, ka uzņēmums paveicis to, kas citiem uzņēmumiem neesot bijis iespējams - piegādāt testus visīsākajā iespējamajā laikā un par zemāko cenu.

"Brief" aicina valdību un ministriju atbildīgās personas stratēģiski svarīgo preču iepirkumus plānot, ņemot vērā globālos notikumus un tirgus likumsakarības, jo valsts vajadzības un komersantu iespējas nevar skatīt atrauti. Piemēram, decembrī vienmēr par aviotransportu esot jāpārmaksā, jo pieprasījums vairākas reizes pārsniedzot piedāvājuma iespējas. Aviokompānijas un lidostas varot vienpersoniski atteikt veikt reisu, pārcelt to, atteikties apkalpot, tādēļ ir jārēķinās, ka paredzētajā laikā gaidītā krava var nepienākt.

"Kad runa ir par precēm, pēc kurām visā pasaulē vienlaicīgi rodas pieprasījums, ir jāatceras, ka mēs kā Latvija ar savu pasūtījumu apjomu globālā mērogā esam mazi un arī mūsu ietekme ir maza," atgādina uzņēmuma vadītāja.

Kompānija arī novērtē to, ka Valsts aizsardzības loģistikas un iepirkumu centrs (VALIC), izsludinot jauno antigēnu paštestu iegādes procedūru, ir noteicis desmit dienu minimālo piegādes termiņu, kas ir reāli īsākais laiks šāda līmeņa piegādēm un paredz dažādus ar transportēšanu saistītos riskus.

Turklāt, tā kā nākamo antigēnu testu piegāde plānota janvārī, paredzams, ka tad piegādes nodrošināšana būs vienkāršāka.

Nakts laikā testi tiks nogādāti muitas noliktavā, sakrauti uz paletēm un nogādāti VALIC noliktavā, lai jau šīs nedēļas laikā visas izglītības un pašvaldību iestādes saņemtu savus sūtījumus.

Jau ziņots, ka atbilstoši līgumam uzņēmumam testi valstij bija jāpiegādā līdz piektdienai, 10.decembrim, taču, kā iepriekš norādīja uzņēmumā, tobrīd testi vēl tika pakoti Ķīnas lidostā. Par četriem miljoniem paštestu valsts uzņēmumam apņēmusies samaksāt 4,16 miljonus eiro bez pievienotās vērtības nodokļa.

Lai gan sākotnēji bija paredzēts, ka testi Latvijā ieradīsies jau piektdien, Ķīnas lidosta vienpersoniski pārcēla reisu vienu darba dienu vēlāk.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, "Brief" reģistrēts 2015.gada oktobrī, un tā pamatkapitāls ir 3000 eiro. Uzņēmuma vienīgā īpašniece ir Voita. 2020.gadā uzņēmums strādāja ar 6,048 miljonu eiro apgrozījumu un 683 024 eiro peļņu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu