Dumpis Lielbritānijas konservatīvo rindās: gandrīz izgāž Džonsona Covid-19 ierobežojumus (2)

TVNET/LETA/Reuters
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Gandrīz 100 konservatīvie Lielbritānijas pārstāvju palātā otrdien balsoja pret valdības ierosinātajiem karantīnas ierobežojumiem, sagādājot kārtējo triecienu premjerministram Borisam Džonsonam.

Šis ir lielākais dumpis toriju rindās, kādu līdz šim piedzīvojusi Džonsona valdība.

Jaunie noteikumi, kas, kā apgalvo premjers, nepieciešami, lai apstādinātu Covid-19 omikrona paveida izplatību, un paredz obligātu masku valkāšanu sabiedriskajās vietās, bet dažviet pieprasa arī potēšanas sertifikātus, tika pieņemti vienīgi ar opozīcijā esošo leiboristu atbalstu.

Dumpis paša pārstāvēto konservatīvo rindās pastiprina spiedienu uz Džonsonu, kura pozīcijas jau iepriekš iedragājuši skandāli, ko izsaukušas ziņas par pērn mājsēdes laikā Dauningstrītā rīkotajām Ziemassvētku ballītēm, kā arī atklātībā nonākusī informācija par premjera dzīvokļa remonta izmaksām.

Kā norāda dumpinieki, balsojums bijis brīdinājums Džonsonam, ka viņam jāmaina valdības darba stils, pretējā gadījumā rēķinoties ar iespējamo partijas vadības maiņu.

Pret jaunajiem karantīnas ierobežojumiem balsoja 99 toriju deputāti, kas ir ievērojami vairāk, nekā sākotnēji tika prognozēts.

Vēl 17 konservatīvie balsojumā atturējās, un viņu vidū bijusi arī Džonsona priekštece premjera krēslā Terēza Meja.

Daudzi konservatīvie uzskata, ka jaunie noteikumi esot pārāk drakoniski, piemēram, prasība uzrādīt potēšanas sertifikātu, lai iekļūtu tādos iestādījumos kā naktsklubi.

Savukārt citi balsojumu izmantoja, lai izrādītu savu neapmierinātību ar Džonsonu, uzskatot, ka līderis, kura vadībā partija 2019.gadā spēja izcīnīt sen nepieredzētu vairākumu, tagad, pateicoties savām personiskajām kļūdām, apdraud toriju izredzes nākamajās vēlēšanās.

Tomēr, neskatoties uz šādu kurnēšanu, informēti avoti Konservatīvo partijā apgalvo, ka pret Džonsonu vērstie noskaņojumi šobrīd neesot tik spēcīgi, lai viņu gāztu, taču balsojumam vajadzētu būt tik spēcīgam "modinātājzvanam", lai mudinātu Džonsonu pārskatīts savu dienaskārtību.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu