ES Tiesa: Viendzimuma pāri un to bērni jāatzīst par ģimeni visā Eiropas Savienībā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Eiropas Savienības Tiesa otrdien lēmusi, ka viendzimuma pārus un to bērnus visās ES dalībvalstīs jāatzīst par ģimeni, vēsta portāls "EUObserver".

Ja vecāka tiesības atzītas vienā valstī, tad tas jādara arī pārējās, lai nodrošinātu tiesības uz brīvu pārvietošanos - vienu no ES stūrakmeņiem.

ES Tiesā tika izskatīta 2019.gadā Spānijā dzimušās Sāras lieta. Spānijā viņa reģistrēta kā bērns ar divām mātēm - Bulgārijas pilsoni Kalinu Ivanovu un Lielbritānijas pilsoni Džeinu Džonsu.

Tā kā ne Spānijas, nedz Lielbritānijas pilsonības likumi neļāva Sārai iegūt šo valstu pilsonību, pāris mēģināja meitenei iegūt Bulgārijas pilsonību. Taču Bulgārijas iestādes atteicās meitenei izdot dzimšanas apliecību, pamatojot lēmumu ar to, ka bērnam nevarot būt divas mātes. Bulgārijā viendzimuma laulības nav atļautas.

Sārai draudēja palikšana par bezvalstnieci - bez pilsonības un dokumentiem ar juridisku spēku, bez iespējas izceļot no valsts, iegūt izglītību, veselības aprūpes pakalpojumus un sociālo aizsardzību.

Ivanova vērsās Sofijas Augstākajā tiesā, kas vēlāk lūdza ES Tiesas konsultācijas.

ES Tiesa lēma, ka Spānijā izdotajā dzimšanas apliecībā jau atzītas vecāku un bērna attiecības, tāpēc, balstoties uz to, Bulgārijai jāizdod Sārai pase. Tiesa norāda, ka abiem vecākiem jābūt tiesībām brīvi ceļot ar bērnu.

Tas nenozīmē, ka visām ES dalībvalstīm nacionālajā likumdošanā jāatzīst viendzimuma pāri, uzsver ES Tiesa.

Taču bērnam nevar liegt tiesības uz brīvu pārvietošanos tāpēc, ka dalībvalsts juridiski neatzīst viendzimuma partnerattiecības.

Sofijas Administratīvā tiesa drīzumā nāks klajā ar savu lēmumu.

Viendzimuma laulības ir juridiski atzītas 16 ES dalībvalstīs, bet visā pasaulē ir apmēram 30 šādas valstis.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu