Vācijas varasiestādes pieprasa SEB samaksāt nodokļos 511 miljonus eiro (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
"SEB banka" Konferenču centrā tiek prezentēts SEB Baltijas mājsaimniecību finanšu apskats.
"SEB banka" Konferenču centrā tiek prezentēts SEB Baltijas mājsaimniecību finanšu apskats. Foto: Austra Helēna Žaggere/LETA

Zviedrijas finanšu pakalpojumu grupa "Skandinaviska Enskilda Banken" (SEB) trešdien paziņoja, ka Vācijas varasiestādes pieprasījušas tai nodokļos samaksāt 511 miljonus eiro, kā arī šonedēļ tās galvenajā birojā Vācijā notikusi kratīšana.

Abas lietas saistītas ar tā dēvētajiem "cum-ex" akciju darījumiem. Tajos bankas un tirdzniecības starpnieki ātri tirgo akcijas ar ("cum”) un bez ("ex”) tiesībām uz dividendēm nolūkā noslēpt faktiskā īpašnieka identitāti, lai abas puses varētu pieprasīt nodokļa atlaides par kapitāla pieauguma nodokli, kas samaksāts tikai vienu reizi.

SEB noliedza jebkādus pārkāpumus un solīja pārsūdzēt prasījumu.

"[Nodokļu] pārskats ir saistīts ar darījumiem, kuri izpildīti, pirms 2016.gadā spēkā stājās grozījumi Vācijas nodokļu likumos. SEB uzskata, ka tie notika atbilstoši tolaik spēkā esošajam regulējumam," paziņoja Zviedrijas banka.

Atsevišķā paziņojumā SEB informēja, ka Vācijas prokuratūras pārstāvji otrdien un trešdien ieradušies bankas birojā Frankfurtē pie Mainas un pieprasījuši informāciju par iespējamiem "cum-ex" darījumiem. Banka uzsvēra, ka sadarbojas ar varasiestādēm.

Paziņojumā norādīts, ka, "cik mums zināms, SEB Vācijā nav piedāvājusi vai veikusi darījumus, kuru mērķis bijis atgūt iepriekš nesamaksātus nodokļus". SEB apgalvo, ka neiesaistās tāda veida darbībās.

Ķelnes prokuratūra paziņoja, ka kādā bankā Frankfurtē notikusi kratīšana, bet neprecizēja iesaistīto banku.

SEB norādīja, ka nevar izslēgt turpmākus prasījumus, kā arī atzina, ka tie varētu negatīvi ietekmēt bankas finanses.

Kā norāda SEB, Vācijas nodokļu institūcija aizdomās par "cum-ex" darījumiem pieprasījusi tai atmaksāt kopumā 936 miljonus eiro, ieskaitot jaunāko prasījumu. SEB prognozē, ka tiesvedība turpināsies vairākus gadus.

SEB grupa ir pārstāvēta arī Latvijā. Pēc aktīvu apmēra "SEB banka" ir trešā lielākā banka Latvijā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu