Video ⟩ Saistībā ar starptautisko sankciju pārkāpšanu veiktas vairākas kratīšanas, tostarp bankā (37)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānšāviņš

Šā gada decembrī Valsts policija, izpildot Eiropas izmeklēšanas rīkojumu, Čehijā sākta kriminālprocesa ietvaros saistībā ar iespējamu starptautisko sankciju pārkāpšanu, kas ir noteiktas ar Eiropas Savienības Padomes lēmumu programmas “Ukraina” ietvaros, un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, piedalījās kratīšanās vairākās adresēs Latvijā, tostarp bankā "Industra Bank", kuras darbinieki, iespējams, saistīti ar šo noziegumu.

Kratīšana notika Elizabetes ielā 57, bankā AS "Industra Bank", portālam TVNET atklāja Ieva Zauere, bankas sabiedrisko attiecību pārstāve.

Zauere apstiprina, ka 8. decembrī "Industra Bank" telpās ieradās policija saistībā ar kādu bankas vēsturisku klientu par darbībām, kas ir notikušas laikā, kad bankas īpašnieki vēl bija Eiropas Savienības (ES) un ASV sankciju sarakstā iekļautie Krievijas miljardieri brāļi Arkādijs un Boriss Rotenbergi. "Bankas darbinieki operatīvi sniedza policijai visu nepieciešamo atbalstu, lai viņi iegūtu interesējos dokumentus un datus.

Bankas interesēs ir palīdzēt tiesībsargājošajām instancēm viņu darbā, lai izslēgtu jebkādas aizdomas un iespēju, ka banka tiek izmantota pretlikumīgiem mērķiem," viņa komentē.

Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka līdz sankciju noteikšanai Latvijā darbojās brāļiem Rotenbergiem Krievijā piederošās "SMP bank" filiāle. No sankcijām banka izvairījās, jo 2014.gadā to pārsauca par "Meridian Trade Bank" un it kā pārdeva menedžmentam. Pērn banka mainīja nosaukumu uz "Industra Bank", un tagad to kontrolē Latvijas uzņēmēji.

Banka tika izveidota 1994.gadā, un sākotnēji tās nosaukums bija "Multibanka". Vēlāk tā mainīja nosaukumu uz "SMP Bank", tad pārtapa par "Meridian Trade Bank", bet 2020.gada janvāra otrajā pusē banka mainīja nosaukumu uz "Industra Bank".

Bankas lielākais akcionārs ar 42,23% akciju patlaban ir SIA "J.A.Investment Holdings", kas pieder Jurijam Adamovičam, kurš plašāk pazīstam kā putnkopības uzņēmumu "Alūksnes putnu ferma", "Preiļu putni" un citu kompāniju īpašnieks. Savukārt 25% bankas akciju iegādājies SIA "HPI 2", kuras īpašnieki pastarpināti ir Ralfs un Andis Kļaviņi. Ralfs Kļaviņam pastarpināti pieder arī SIA "Poligrāfijas grupa Mūkusala", SIA "Mūkusalas māja" un SIA "Dienas grāmata".

Pēc aktīvu apmēra "Industra Bank" ir viena no mazākajām bankām Latvijā.

Kratīšanas laikā tika atrasta un izņemta dokumentācija, kā arī vairāki datu nesēji, kuri, iespējams, satur izmeklēšanai svarīgu informāciju un tiks izmantoti kā pierādījumi Čehijas Republikā izmeklējamā kriminālprocesā.

Šā gada 8. novembrī Latvijas Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Starptautiskās sadarbības pārvalde no Čehijas Republikas Augstākās prokuratūras Prāgā saņēma 2021. gada 19. oktobra Eiropas izmeklēšanas rīkojumu (turpmāk tekstā – EIR) kriminālprocesā, kurā tiek veikta pirmstiesas izmeklēšana par starptautisko sankciju pārkāpšanu un noziedzīgi iegūto līdzekļu legalizēšanu. Latvijas Valsts policija pieņēma lēmumu par Čehijas Republikas EIR izpildi.

No iesniegtā EIR materiāliem izriet, ka Čehijas Republikas tiesībaizsardzības iestādes – Nacionālā centrālā organizētās noziedzības apkarošanas biroja izmeklēšanā atrodas kriminālprocess par starptautisko sankciju iespējamu pārkāpšanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu. Minēto noziedzīgo nodarījumu, iespējams, izdarījis kāds Krievijas Federācijas pilsonis, kurš uzturas Čehijā, un citas personas, kuras vismaz no 2015. gada marta līdz pat šim brīdim, veicot banku operācijas no dažādām vietām Čehijas Republikā, apzināti pārkāpa Eiropas Savienības starptautiskās sankcijas, kas ir noteiktas ar Eiropas Savienības Padomes lēmumu programmas "Ukraina" ietvaros. Proti, ir aizdomas, ka, veicot banku operācijas dažādu Arkādija Rotenberga (Arkady Rotenberg), pret kuru ir noteiktas starptautiskās sankcijas, kontrolētu uzņēmumu vārdā, minētās personas pārskaitījušas viņam līdzekļus uz Eiropas Savienības valstīm, kā arī uz citām valstīm.

Tajā skaitā šīs personas tiek turētas aizdomās par izvairīšanos no nodokļu nomaksas par ienākumiem no uzņēmējdarbības, darījumiem ar nekustamo īpašumu un citiem peļņas gūšanas veidiem. Šīs nelikumīgās darbības izdarītas uzņēmumos, kas, cita starpā, dibināti Britu Virdžīnu salu teritorijā.

Veicot EIR izpildi, 2021. gada 8. decembrī Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Starptautiskās sadarbības pārvaldes amatpersonas sadarbībā ar Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes likumsargiem, piedaloties arī Čehijas tiesībaizsardzības iestāžu pārstāvjiem, veica piecas kratīšanas Latvijas Republikas teritorijā ar noziedzīgo nodarījumu saistīto personu dzīvesvietās, kā arī bankā. Jāpiemin, ka bankas pārstāvji sadarbojās ar policiju un sniedza atbalstu kratīšanas laikā. Tika atrasta un izņemta dokumentācija elektroniskā un papīra formātā, kā arī vairāki datu nesēji, kuri, iespējams, satur izmeklēšanai svarīgu informāciju, un tiks izmantoti kā pierādījumi Čehijas Republikā izmeklējamā kriminālprocesa ietvaros.

Komentāri (37)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu