Krievijai nekavējoties jāpārtrauc draudēt Ukrainai un jāatsauc savi spēki, uzstāj EP (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Krievijas BM-21 Grad, padomju kravas automašīnās montētas 122 mm raķešu palaišanas iekārtas, šauj militāro mācību laikā netālu no Orenburgas, Krievijā, 2021. gada 16. decembrī.
Krievijas BM-21 Grad, padomju kravas automašīnās montētas 122 mm raķešu palaišanas iekārtas, šauj militāro mācību laikā netālu no Orenburgas, Krievijā, 2021. gada 16. decembrī. Foto: EPA/Scanpix

Ņemot vērā pieaugošos Krievijas militāros draudus Ukrainai, Eiropas Parlamenta (EP) deputāti uzsver, ka Maskavai par jebkuru tās agresiju ir jāsamaksā augsta ekonomiskā un politiskā cena, informēja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

Ceturtdien ar 548 balsīm "par", 69 "pret" un 54 atturoties pieņemtajā rezolūcijā EP nosoda pašreizējo apjomīgo Krievijas militāro spēku koncentrēšanu pie Ukrainas robežas. EP deputāti pieprasa, lai valdība nekavējoties atsauktu savus spēkus un pārtrauktu draudēt Ukrainai.

Deputāti uzsver, ka Krievijas militāro spēku koncentrācija apdraud mieru, stabilitāti un drošību Eiropā, un vienlaikus ir instruments lai uz Ukrainas rēķina saņemtu politiskas koncesijas no rietumvalstīm.

Ņemot vērā Ukrainas centienus iestāties NATO, EP deputāti uzsver, ka "nevienas valsts izvēle iesaistīties aliansē nedrīkst būt atkarīga no kādas trešās valsts piekrišanas" un noraida jebkādus Krievijas mēģinājumus iekļaut citas valstis savā "ietekmes sfērā" un ietekmēt šo valstu nākotni.

Eiropas Savienībai (ES) ir jābūt gatavai nosūtīt Krievijai skaidru signālu, ka militāras karadarbības pret Ukrainu būs ne tikai nepieņemamas, bet par tām būs jāmaksā arī augsta ekonomiskā un politiskā cena, teikts rezolūcijā. ES dalībvalstīm ir jābūt gatavām strauji vienoties par stingrām ekonomiskām un finansiālām sankcijām pret Krievijas valdību, lai novērstu tūlītējus draudus, nevis jāgaida vēl viens iebrukums, lai rīkotos.

Jebkurā jaunā sankciju paketē būtu jāiekļauj Krievijas bruņoto spēku virsnieki un augstākās militārpersonas, kas iesaistītas iespējamā iebrukuma plānošanā, kā arī Krievijas prezidentam pietuvinātās personas, oligarhi un viņu ģimenes locekļi. Sankcijām jāietver ES atrodošos finanšu un fizisko aktīvu iesaldēšana, ieceļošanas aizliegumi, Krievijas izslēgšana no SWIFT maksājumu sistēmas, vēršanās pret Krievijas ekonomikai svarīgām nozarēm un izlūkdienestu un bruņoto spēku armijas finansēšanas apgrūtināšana.

EP deputāti arī pieprasa, lai ES veiktu konstruktīvus pasākumus, kas ļautu mazināt atkarību no Krievijas enerģijas importa un izrādītu lielāku solidaritāti enerģētikas jomā ar Ukrainu. Tas būtu jādara, ciešāk sasaistot ES un Ukrainas enerģētikas infrastruktūras.

Rezolūcijā pausts aicinājums neļaut sākt "Nord Stream 2" cauruļvada ekspluatāciju, pat ja tiks nodrošināta tā atbilstība ES Gāzes direktīvas noteikumiem.

Parlaments arī mudina Krieviju un Krievijas atbalstītos separātistus Ukrainas austrumos ievērot pamiera nolīgumus. Deputāti aicina Krieviju konstruktīvi iesaistīties tā sauktajā Normandijas formātā, kurā piedalās Vācijas, Krievijas, Ukrainas un Francijas pārstāvji, lai mēģinātu atrisināt karadarbību Donbasā, kā arī trīspusējā kontaktgrupā, un īstenot savas starptautiskās saistības, jo īpaši saskaņā ar Minskas nolīgumiem un ANO Jūras tiesību konvenciju.

Rezolūcijā arī pausts pilnīgs atbalsts Ukrainas neatkarībai, suverenitātei un teritoriālajai integritātei tās starptautiski atzītajās robežās.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu