Talibi gatavo Afganistānas valsts budžeta projektu bez starptautiskā finansiālā atbalsta (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Afganistānas jaunās talibu valdības Finanšu ministrija gatavo valsts budžeta projektu, kurā pirmo reizi 20 gadu laikā jāiztiek bez ārvalstu finansiālas palīdzības, informēja ministrijā.

Radikālo islāmistu grupējuma "Taliban" kontrolēto valsti pārņēmusi ekonomikas krīze un draud humānā katastrofa, kuru Apvienoto Nāciju Organizācija raksturojusi kā "bada lavīnu".

Finanšu ministrijas preses pārstāvis Ahmads Vali Hakmals neatklāja budžeta, kurš būs spēkā līdz nākamā gada beigām, projekta apmēru. Pirms publiskošanas tas esot jāapstiprina valdībā.

"Mēs mēģinām to finansēt no saviem iekšējiem ieņēmumiem, un uzskatām, ka to varam izdarīt," viņš teicis Afganistānas valsts televīzijai.

Viņš atzina, ka ierēdņi joprojām nav saņēmuši algu par vairākiem mēnešiem, solot, ka līdz gada beigām iespēju robežās darba samaksa ar novēlošanos tiks veikta. Tāpat tiekot gatavots jauns atalgojuma modelis.

Pēc tam, kad augustā talibi pārņēma varu Afganistānā, starptautiskie donori apturēja finansiālo palīdzību, kā arī Rietumvalstis iesaldēja miljardiem eiro vērtus Afganistānas valdības aktīvus ārvalstīs.

2021.gada valsts budžetu Starptautiskā Valūtas fonda uzraudzībā izstrādāja iepriekšējā Afganistānas valdība. Tajā bija deficīts, neskatoties uz palīdzības finansējumu 219 miljardu afgānu (1,75 miljardu eiro) un vietējiem ieņēmumiem 217 miljardu afgānu apmērā.

ASV, Eiropas un citas valstis ir atturīgas attiecībā uz "Taliban" pagaidu valdības atzīšanu, apsūdzot talibus, ka tie atkāpušies no solījumiem izveidot politiskā un etniskā ziņā ietverošu valdību, kā arī ievērot sieviešu un minoritāšu tiesības.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu