Aprit desmit gadi, kopš Kims Čenuns valda Ziemeļkorejā

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Ziemeļkorejā piektdien tiek pieminēta desmitā gadadiena, kopš miris Kims Čenirs, tādēļ valstī karogi nolaisti pusmastā un bija trīs minūšu klusuma brīdis.

Kims Čenirs Ziemeļkorejā valdīja 17 gadus līdz savai nāvei 2011.gada decembrī. Pēc tam pie varas nāca viņa dēls Kims Čenuns.

Laukumā Phenjanā cilvēki pieminēja līdera miršanas gadadienu, noliecot galvu Kima Čenira un viņa tēva, pirmā Ziemeļkorejas līdera Kima Irsena portretu priekšā.

Saltajā decembra dienā cilvēki arī klanās abu bijušo līderu mozaīkā veidota murāļa priekšā un noliek ziedus pie tā.

Ziemeļkorejas stingri kontrolētie valsts mediji piektdien rakstīja par Kima Čenira "revolucionāro līderību", aicinot cilvēkus nodoties viņa dēlam, "stiprinot mūsu partiju un revolucionāro lojalitāti".

Tāpat laikraksti uzsver, ka svarīgi ir būt uzticīgiem Kima Čenuna "idejām un vadībai".

Trīs Kimu ģimenes paaudzes Ziemeļkorejā valda kopš 1948.gada.

Šajā laikā Ziemeļkoreja ir izstrādājusi tālas darbības rādiusa raķetes un kodolieročus, bet valsts kontrolētā ekonomika ir novārgusi un valstī valda hronisks pārtikas trūkums.

Pērn valsts slēdza savas robežas, lai aizsargātos pret koronavīrusu, bet pašu izvēlētā blokāde smagi skārusi valsts ekonomiku. Problēmas vēl vairāk saasina starptautiskās sankcijas saistībā ar Ziemeļkorejas ieroču programmu.

Kims Čenuns ir atzinis, ka ir problēmas un brīdināja cilvēkus gatavoties "visu laiku sliktākajai situācijai".

Kims Čenirs, kurš valsts galvas amatu ieņēma kopš 1994.gada, nomira no sirdstriekas 2011.gada 17.decembrī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu