Kas Kimam Čenunam aiz ādas? (11)

TVNET lasa
Annija Vīnkalna
, Ārvalstu ziņu redaktore
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

"Ko domā Kims Čenuns?" - tas ir jautājums, par kuru satraucas ietekmīgāko pasaules valstu izlūkdienesti. Cik bīstams ir līderis, kurš nebija pat 30 gadus vecs, kad mantoja absolūtu varu pār valsti ar spēcīgām kodolambīcijām? Kurš visu mūžu nodzīvojis personības kultā, kas viņa ģimeni pielūdz kā dievus, un tikpat kā nav redzējis reālo pasauli?

Zināmu starptautisku paranoju rada fakts, ka informācija tikpat kā neizsūcas cauri Ziemeļkorejas robežām. Aprīlī Kims uz 20 dienām pazuda no sabiedrības redzesloka un izlaida pat sava vectēva, Ziemeļkorejas dibinātāja Kima Irsena dzimšanas dienas svinības. Tas bija aizdomīgi. Sākās baumas par to, ka apaļīgajam un vienā laidā smēķējošajam Kimam veikta sirds operācija, kurā kaut kas nogājis greizi. Ziemeļkoreja klusēja. Kāda amerikāņu žurnāliste drīz vien pēc publicēšanas izdzēsa tvītu, ka, saskaņā ar kāda informācijas avota stāstīto, Kimam esot iestājusies smadzeņu nāve. Daži jau pamanījās Ziemeļkorejas diktatoru pasludināt par mirušu. Taču 1.maijā Kims - joprojām apaļiem vaigiem - atklāja minerālmēslu rūpnīcu Cunčhonā tā, it kā nekas nebūtu noticis.

Līdzīgs informācijas vakuums valda arī citās jomās, tāpēc izprast Ziemeļkoreju - tas ir kā taustīties tumsā. Kad 2017.gadā starp Kimu un ASV prezidentu Donaldu Trampu izcēlās asa vārdu apmaiņa (Tramps draudēja ar "uguni un niknumu", Kims nodēvēja Trampu par "garīgi nestabilu amerikāņu marasmātiķi"), bailes par visas pasaules drošību sasniedza jaunu trauksmes līmeni.

Vai ar kodolieročiem bruņotais Kims ir impulsīvs un neprognozējams, vai tomēr viņu vada racionāli apsvērumi?

Bijusī Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) vecākā analītiķe Čuna H.Paka svaigi iznākušajā grāmatā Becoming Kim Jong Un cenšas rast atbildi uz šo jautājumu, izmantojot tās skopās informācijas drupatas, kas par Kimu pieejamas.

Ziemeļkoreja radās Otrā pasaules kara izskaņā, kad okupācijas varas Padomju Savienība un ASV sadalīja Koreju pa 38. paralēli. 1948.gadā Kims Irsens sāka valdīt ziemeļu pusē, kas tolaik bija resursiem bagātāka un turīgāka par dienvidiem. Pirmā Kima valdīšanas laiks valstī joprojām saistās ar pārticību, jo Ķīna un PSRS Aukstā kara laikā dāsni sponsorēja komunistisko Ziemeļkoreju un deva tai lielus aizdevumus, kurus visdrīzāk negaidīja atpakaļ. Ja Kimam šķita, ka ar esošo palīdzību ir par maz, viņš prata likt abām sponsorvalstīm dejot pēc savas stabules - vairāk tuvinājās te vienai, te otrai, baudot "zaudētājas" materiālos uzmanības apliecinājumus. Citu sabiedroto Ziemeļkorejai būtībā nebija.

Foto: AFP / Scanpix

Ziemeļkoreja pierada pie saviem dāsnajiem sponsoriem un kļuva no tiem atkarīga. Kad sabruka Padomju Savienība un Ķīnai zuda vajadzība cīnīties par ietekmi komunistu blokā, Ziemeļkorejas labajām dienām pienāca gals. Aukstā kara laikā Ziemeļkoreja bija ieguldījusi milzīgas naudas summas neefektīvā smagās rūpniecības sektorā un mēģinājumos neatpalikt no Dienvidkorejas, kuras ekonomiskie panākumi un augošais starptautiskais prestižs Ziemeļkorejai bija kā dadzis acī. Sacenšoties par to, kurš būs tēva pēctecis amatā, Kima Irsena dēli centās sevi dažādos veidos pierādīt - protams, par valsts kases līdzekļiem. Uzvarētājs izrādījās Kims Čenirs, kurš ar ekstravagantu pieminekļu un propagandas filmu palīdzību palīdzēja veidot Kimu dinastijas mitoloģiju.

Taču 1994.gadā, kad Kims Irsens nomira, viņa dēls Kims Čenirs mantoja valsti, kurā plosījās bads. Neskatoties uz to, Kimu dinastija dzīvoja ekstremālā greznībā. Kima Čenira bijušais suši meistars ar pseidonīmu Kendži Fudžimoto savos memuāros par 1988. līdz 2001. gadā pieredzēto raksta, kā esot lidojis no vienas pasaules malas uz otru, lai sagādātu visizsmalcinātākos un autentiskākos produktus, nemaz nerunājot par visiem pārējiem Rietumu pasaules labumiem. Viņš ir arī viens no nedaudzajiem avotiem, no kuriem var kaut ko uzzināt par nākamā mantinieka Kima Čenuna bērnību un pusaudža gadiem. Fudžimoto reiz esot bijis liecinieks tam, kā pusaudzis Kims spārda un lamā sava vectēva palīgu-sirmgalvi, kuram nekas cits neesot atlicis, kā vien to paciest. Par to, ka Kimam nav sevišķas cieņas pret vecākiem cilvēkiem, liecina arī mūsdienu Dienvidkorejas drošības analītiķu mēģinājumi nolasīt no Kima lūpām, ko viņš ar saviem darbiniekiem pārspriež publisku pasākumu laikā. Pret gados veciem partijas locekļiem bieži tiekot vērsti visrupjākie izteicieni.

Kims nāca pie varas pēc sava tēva nāves 2011.gadā. Neilgi pēc tam viņš lielā mērā atbrīvojās no vecās gvardes, 2013.gadā liekot nogalināt sava tēva māsas vīru, kuram bija ļoti liela ietekme Kima Čenira laikā.

Pārējā pasaule šo gājienu tulkoja kā Kima vēlmi vadīt valsti citādi, nekā to darīja viņa tēvs un vectēvs. Jautājums tikai, vai tas nebūs vēl bīstamāk? 

Ar kodolieročiem bruņojusies Ziemeļkoreja - tā bija jau Kima Irsena iecere, taču gan Ķīna, gan PSRS atteicās to atbalstīt. Kima Čenira laikā notika pirmie kodolizmēģinājumi, bet Kims Čenuns padarīja Ziemeļkoreju par kodolvalsti, ar kuru pie viena sarunu galda sēžas ASV. 

Kims Čenuns un Donalds Tramps 2019.gada 30.jūnijā demilitarizētajā zonā starp Dienvidkoreju un Ziemeļkoreju
Kims Čenuns un Donalds Tramps 2019.gada 30.jūnijā demilitarizētajā zonā starp Dienvidkoreju un Ziemeļkoreju Foto: Reuters/ScanPix

Kad režīms pārkāpj sabiedrisko līgumu tādā veidā, kā to darīja Kimu dinastija, baudot visas pasaules piedāvātās greznības, kamēr ziemeļkorejieši mira bada nāvē, tam nepieciešams kādā citā veidā nodrošināt palikšanu pie varas. Ziemeļkoreja izmanto bailes. Kodolieroči ir ārpolitiska garantija, savukārt iekšpolitiski tas pats tiek panākts ar vardarbīgām represijām, koncentrācijas nometnēm, propagandu un informācijas plūsmas bloķēšanu. 

Vienlaikus Kimam ir izdevies panākt to, kas nebija pa spēkam ne viņa tēvam, nedz arī vectēvam, - panākt, ka Ziemeļkoreju kā sev līdzvērtīgu uztver citas valstis uz starptautiskās skatuves, tai skaitā pat ASV.

Kad Tramps iesaistījās kodolsarunās ar Kimu un mēģināja viņu pārliecināt ar argumentiem, ka atbruņošanās nāks par labu Ziemeļkorejas ekonomikai, viņš nesaprata, ar kādu cilvēku runā, savā grāmatā norāda Čuna. Kims Čenuns ir ārkārtīgi bagāts cilvēks - visdrīzāk, krietni bagātāks par Trampu. Kodolatbruņošanās nozīmētu pavērt ceļu lielākam ārvalstu spiedienam un pat iespējamai Ziemeļkorejas demokratizācijai, kuras rezultātā Kims zaudētu varu un bagātību, kā arī, ļoti iespējams, tiktu nogalināts vai nonāktu tribunāla priekšā.

Lai arī Kima Čenuna jaunība, "tīrīšana" vecajā valdībā un abpusējā izlamāšanās ar Trampu radīja iespaidu, ka jaunais diktators ir impulsīvs, Čuna argumentē, ka patiesībā viņš rīkojas racionāli. Vairums Ziemeļkorejas vērotāju tam piekrīt. Kims Čenuns ir ne vien vizuāli līdzīgs savam askētiskajā "Mao uzvalkā" tērptajam vectēvam, bet arī no viņa iemācījies, kā manipulēt ar citām valstīm, pārslēdzoties no glaimiem uz draudiem un atpakaļ.

Kamēr vien pastāvēs Kimu dinastija, tā turēsies pie kodolieročiem un iekšpolitiskajām represijām, jo citādi režīma dienas būs skaitītas. 

Neskatoties uz to, Ziemeļkorejā pūš pārmaiņu vēji. Eiropā skolotais Kims Čenuns cenšas ieviest Ziemeļkorejā daļu no tā, ko tur redzējis - bet tādā veidā, kas nodrošina viņa režīma pastāvēšanu, nevis apdraud to. Labi saprotot, ka Ziemeļkorejā pamanās ieplūst dienvidkorejiešu seriāli un preces, Kims cenšas kultivēt patērētāju sabiedrības veidošanos. Tās simbols ir viņa sieva Ri Soldžu - varētu teikt, Ziemeļkorejas Keita Midltone.

Kims Čenuns un Ri Soldžu Phenjanā 2012.gada 25.jūlijā
Kims Čenuns un Ri Soldžu Phenjanā 2012.gada 25.jūlijā Foto: Reuters/ScanPix

Pievilcīgā Ri pēdējos gados sabiedrībā parādās modernos, Ziemeļkorejā ražotos tērpos. Modernie piegriezumi un gaišās krāsas, kā arī sievišķīgās matu sprādzes un citi aksesuāri nav salīdzināmi ar iepriekšējo pirmo lēdiju neizteiksmīgumu vai revolucionāro askētismu.

Ri ģērbjas vietējā ražojuma tērpos, tādējādi signalizējot - lūk, pie mums arī ir viss, ko varētu vēlēties.

Ri Soldžu 2018.gada 16.aprīlī
Ri Soldžu 2018.gada 16.aprīlī Foto: AFP / Scanpix

Vēl viens Kima Čenuna projekts - tā ir Ziemeļkorejas hakeru armijas izveidošana. Talantīgākie studenti tiek piesaistīti kiberizlūkošanas un kiberkaradarbības programmām. Kļūšana par šāda profila speciālistu Ziemeļkorejā ir drošs ceļš uz pārtikušu dzīvi. Vienā no Phenjanas labākajiem rajoniem atrodas Zinātnieku iela, kuras iedzīvotājiem pieejami bērnudārzi, skolas, veikali un citi ikdienas dzīves labumi. Kima hakeri pirmoreiz piesaistīja nedalītu pasaules uzmanību, uzlaužot filmu studijas "Sony" datorsistēmu, atriebjoties par komēdiju "The Interview". Tagad tie darbojas militārajā jomā, kā arī baro Ziemeļkorejas ekonomiku, piemēram, izlaupot kriptovalūtu biržas.

Saprast Kimu iespējams tad, ja uz viņa rīcību skatās kā uz cīņu par režīma izdzīvošanu visiem līdzekļiem. 

Foto: publicitātes

Grāmata:

Jung H.Pak (2020). Becoming Kim Jong Un. A Former CIA Officer's Insights Into North Korea's Enigmatic Young Dictator. Ballantine Books.

Pieejama Amazon Kindle Store

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu