Čehijā apstiprināta jauna valdība

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Vairāk nekā divus mēnešus pēc parlamenta vēlēšanām Čehijas prezidents Milošs Zemans piektdien apstiprināja centriski labējā Petra Fialas veidoto koalīcijas valdību.

Zemana biroja vadītājs Vratislavs Minaržs piektdien paziņoja, ka prezidents atbilstoši konstitūcijai ir iecēlis amatā jaunās valdības ministrus.

Piektdien netika apstiprināts lauksaimniecības ministrs, jo kandidāts atrodas Covid-19 dēļ noteiktā izolācijā.

Sākotnēji Zemans iebilda pret Pirātu partijas pārstāvja Jana Lipavska iecelšanu ārlietu ministra amatā, jo Lipavskis negatīvi izteicies par Krieviju un Ķīnu, tomēr prezidents piekāpās un apstiprināja ministra kandidātu amatā.

Zemanu arī neapmierināja kandidāta atturīgā attieksme pret sadarbības attīstību Višegrādas grupas valstu starpā, uzskati par attiecībām ar Izraēlu, kā arī viņa priekšlikums Čehijā sarīkot Sudetu vāciešu dienas.

Valdības koalīciju veido piecas partijas, un to atbalsta 108 no 200 parlamenta deputātiem. Valdībā ir 18 ministri, tostarp trīs ministres.

Jaunajai valdībai būs jārisina ne tikai ar Covid-19 pandēmiju saistīti jautājumi, bet arī inflācijas kāpums un enerģijas cenu pieaugums, kā arī pandēmijas radītā sašķeltība sabiedrībā.

Oktobrī notikušajās Čehijas parlamenta vēlēšanās uzvarēja partiju koalīcija "Kopā", kuru vada pilsonisko demokrātu līderis Fiala. Koalīcijā ir arī centriski noskaņotie kristīgie demokrāti, labēji centriskā partija TOP 09.

Valdības koalīcijā viņiem pievienojās Pirātu partijas un Mēru un neatkarīgo kustības veidotā centristu alianse.

Vēlēšanās zaudēja līdzšinējais premjerministrs Andrejs Babišs, kurš vada populistisko partiju "Neapmierināto pilsoņu akcija" (ANO).

77 gadus vecais Zemans nepiedalījās valdības veidošanas procesā, jo dienu pēc vēlēšanām tika nogādāts slimnīcā nopietnu aknu problēmu dēļ. Novembra beigās viņu izrakstīja, bet tajā pašā dienā viņš atgriezās slimnīcā, jo bija inficējies ar Covid-19.

28.novembrī prezidents, atrodoties pašizolācijā savās mājās, uzticēja valdības veidošanu Fialam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu