Polijā tūkstošiem cilvēku protestē pret jaunu mediju likumu (4)

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/AFP/Scanpix

Polijas pilsētās svētdien daudzi tūkstoši cilvēku piedalījās protesta akcijās, pieprasot valsts prezidentam Andžejam Dudam noteikt veto pretrunīgi vērtētajam mediju likumam, ko kritiķi uzskata par konservatīvās valdības mēģinājumu apklusināt ASV uzņēmumam piederošo neatkarīgo televīzijas ziņu kanālu TVN24.

"Šobrīd mēs runājam par TVN, bet runa nav tikai par TVN. Runa ir par vārda brīvības nākotni Polijā, par mūsu demokrātijas nākotni," uzrunājot mītiņu Krakovā, sacīja senators Bogdans Klihs no opozīcijā esošās liberālās partijas "Pilsoniskā platforma".

Lielākais mītiņš notika pie prezidenta pils Varšavā, kurā protestētāji skandēja "Brīvus medijus! un "Mēs gribam veto!"

Seima piektdien pieņemtais likums paredz, ka uzņēmumiem, kas atrodas ārpus Eiropas Ekonomikas zonas, nedrīkst piederēt kontrolpakete Polijas mediju kompānijās.

Ja likums stāsies spēkā, ASV uzņēmumam "Discovery" būtu jāpārdod vairākuma akcijas kompānijā TVN, kurai ir viens no lielākajiem privātajiem televīzijas tīkliem Polijā. TVN24 ir šī tīkla ziņu kanāls, un tam ir kritiska attieksme pret valdību un valdošo partiju "Likums un taisnīgums".

Valdība norāda, ka jaunais likums pasargās Polijas mediju vidi no tādiem potenciāli naidīgiem dalībniekiem kā Krievija.

Parlamenta apakšpalāta Seims likumu pieņēma augustā, taču augšpalāta Senāts, kurā vairākus ir opozīcijai, tam noteica veto. Piektdienas balsojumā Seims šo veto pārvarēja.

Amerikas Savienotās Valstis augustā paziņoja, ka ir "dziļi satrauktas" par šo likumprojektu un brīdināja par tā iespējamo negatīvo ietekmi uz preses brīvību Polijā un uzņēmējdarbības vidi. ASV aicināja Dudu neparakstīt likumu.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu