Jaunzēlande omikrona dēļ atliek plānoto robežu atvēršanu (1)

TVNET/LETA/Reuters
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Bažījoties par koronavīrusa omikrona paveida izplatīšanos, Jaunzēlande otrdien atlikusi pakāpenisko robežu atvēršanu līdz februāra beigām.

Jaunzēlande tikai nesen sāka atvieglot cīņā ar pandēmiju noteiktos ierobežojumus, kas ir vieni no stingrākajiem pasaulē, un plānoja no janvāra pakāpeniski atvieglot ierobežojumus ceļošanai un no aprīļa ielaist valstī visus ārvalstu tūristus.

Taču Jaunzēlandes ministrs Covid-19 jautājumos Kriss Hipkinss paziņoja, ka ceļošana bez karantīnas jaunzēlandiešiem Austrālijā atlikta no 16.janvāra līdz februāra beigām.

"Visi pierādījumi liecina, ka omikrons ir līdz šim lipīgākais Covid-19 paveids," norādīja ministrs.

"Nav šaubu, ka tas rada vilšanos un izjauks daudzus brīvdienu plānus, taču ir svarīgi šodien skaidri noteikt šīs izmaiņas, lai viņiem būtu laiks apsvērt šos plānus," sacīja Hipkinss.

Viņš norādīja, ka šie ir piesardzības pasākumi, jo vēl nav skaidrs, cik slimus cilvēkus padara omikrona paveids, un tā ietekme uz veselības aprūpes sistēmām vēl nav pilnībā izprasta.

Jaunzēlande arī paziņoja, ka laika periods, kas jāpavada karantīnas iestādēs, tiks pagarināts no nedēļas līdz desmit dienām. Lai iekļūtu Jaunzēlandē Covid-19 tests jāveic 48 stundas pirms tam. Līdz šim testu bija atļauts veikt 72 stundu laikā.

Nacionālā aviokompānija "Air New Zealand" (AIR.NZ) paziņoja, ka tā līdz februāra beigām atcels aptuveni 120 reisus, ietekmējot aptuveni 27 000 klientu.

Jaunzēlandes premjerministre Džasinda Ārderna skaidroja, ka šāds lēmums pieņemts, lai dotu valdībai vairāk laika sagatavoties omikrona paveidam.

"Diemžēl, šeit runa nav par to, vai (tas izplatīsies Jaunzēlandē), bet kad (..). Tāpēc mēs darām visu, ko varam, lai pārliecinātos, ka esam sagatavojušies," sacīja premjere.

Koronavīrusa omikrona paveids pirmo reizi tika atklāts pagājušajā mēnesī Dienvidāfrikā un Honkongā un jau izplatījies vismaz 89 valstīs.

Jaunzēlandē līdz šim reģistrēti 22 omikrona paveida gadījumi, bet visi saslimušie atrodas karantīnas mītnēs. Sabiedrībā šis paveids vēl neizplatās.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu