Izraēlā atrasts zelta gredzens ar Jēzus attēlu no agrīnās kristietības laikiem (18)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SCANPIX

Izraēlas arheologi senajā ostas pilsētā Cēzarejā, valsts ziemeļaustrumos, atraduši gadsimtiem senu gredzenu ar gravējumu, kurā atveidots Jēzus kā labais gans. Gredzens kopā ar citiem vēstures artefaktiem atrasts uz nogrimuša kuģa vraka netālu no Izraēlas piekrastes.

Zaļajā dārgakmenī, kas iekalts zelta ietvarā, atainots jauns zēns, kurš uz saviem pleciem nes jēru – attēls no agrīnās kristietības laikiem.

Līdzās gredzenam Izraēlas arheologi Vidusjūras dzelmē netālu no Cēzarejas ostas atrada arī vairākus simtus ar sudraba un bronzas monētām.

Foto: SCANPIX

Labais gans ir viens no senākajiem kristietības simboliem mūsdienu Tuvajos Austrumos.

Bībeles Jaunās Derības Jāņa evaņģēlijā Jēzus Kristus sevi sauca par labo ganu, kurš aizsargātu savus uzticamos sekotājus.

Jaunieguvumu vidū ir arī miniatūras figūras no romiešu laika. Cēzarejas pilsēta bija viens no senākajiem kristietības centriem, kura notikumi izklāstīti Bībeles Jaunajā Derībā.

Piemēram, Šai Cēzarejas pilsētā apustulis Pēteris esot kristījis Romas leģionāru Kornēliju.

Cēzarejā tika ielūgts arī Romas imperators Vespasiāns, kurš to padarīja par koloniju.

Plašāki arheoloģiskie pētījumi ostas piekrastē noritēja 20. gadsimta 50. gados, attīstoties zemūdens izpētes tehnoloģiskajiem risinājumiem, izmantojot elektroniskās ierīces un ūdenslīdēju aprīkojumu.

Raksta oriģināls publicēts vietnē www.reuters.com.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu