Kia Sportage ceļ galdā revolucionāru dizainu (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no TV Auto ziņām

Korejiešu kompaktais SUV Kia Sportage ieņem īpašu vietu pārsātinātajā segmentā. Vārdiņš "sport" nosaukumā ne vienmēr ataino sportiskumu, taču tas allaž bijis atšķirīgs auto. Arī piektajā paaudzē tradīcija ir saglabāta.

Eiropiešiem Sportage patīk. Iepriekšējās paaudzes modelis vien te pārdots 750 000 automašīnu tirāžā. Ja iepriekšējais Sportage pārsvarā ekspluatēja vācu autobūvē pasmeltu iedvesmu, tad piektās paaudzes modeļa dizainā noticis pamatīgs apvērsums.

Raidījuma TV Auto ziņas vadītājs Normunds Avotiņš: "Viens no izaicinošākajiem elementiem ir priekšējās gaismas. Skaidrs, ka viss ir LED. Bumeranga tipa zīmējums ir ne katrai gaumei, bet mašīna iztālēm ir pamanāma."

Par to gādā ne tikai ekspresīvā gaismas tehnika, bet arī jaunais Kia logotips - liels priekšā un vēl lielāks aizmugurē.

Normunds Avotiņš: "Pat ja zem jaunā Sportage motorpārsega nav nekā diži jauna, dizainā korejieši varējuši izpausties. Un varbūt tie nemaz nav korejieši. Jaunais Sportage uzzīmēts, kontruēts un pat ražots Eiropas Savienībā - Vācijā un Slovākijā. Vēl vairāk - šis Sportage modelis ir pirmais piecās paaudzēs, kas radīts īpaši Eiropai. Citur pasaulē tādu nevarēs nopirkt."

Pirmajam braucienam es izvēlējos dīzeli. Pirmkārt jau tāpēc, ka ļoti sen šādā automašīnā dīzelis nebija manīts. Nezin kāpēc visi no tā vairās kā velns no krusta. 1,6 motors ar 136 ZS ir ļoti piemērots tāda formāta automašīnai. Vēl viena opcija ir 1,6 turbobenzīns un ir vēl divi hibrīdi - parastais un lādējamais.

Kas svarīgi - Kia Sportage ir uzkrītoši daudz versiju ar visu riteņu piedziņu.

Atšķirībā no citiem šī segmenta automobiļiem, kam pilnpiedziņa iespējama tikai retās kombinācijās vai nav pieejama vispār, Kia Sportage vieglāk nosaukt tās versijas, kam AWD nav, nevis ir. Tikai priekšpiedziņā faktiski ražo vien automašīnas ar vājākajiem benzīna vai dīzeļdzinējiem, kur jāiztiek arī ar manuālo pārnesumkārbu. Lādējamais hibrīds, kas vienlaikus ir arī visjaudīgākais Sportage - 230 ZS, vispār nav sastopams citādi kā ar visiem velkošajiem ratiem.

Foto: Ekrānuzņēmums no TV Auto ziņām

Normunds Avotiņš: "Viens no daudzajiem iemesliem, kāpēc jēga apskatīt kādu no hibrīdiem, ir tikai tas, ka tikai hibrīdam ar pilnpiedziņu pieejama Terrain funkcija sliktiem ceļiem."

Kia Sportage prezentācijā tika īpaši uzsvērti iepriekšējās paaudzes modelī pamanītās piekares un stūres iekārtas nepilnības. Kia apgalvo, ka nu tās novērstas.

Normunds Avotiņš: "Kas tas būtu par testu Vācijā bez autobāņa? Tur Kia Sportage jūtas kā zivs ūdenī. Man patīk skaņas izolācija. Mēs braucam ar kādiem 140 km/h un trokšņa līmenis ir respektējami zems šādas klases automašīnai. Nedzird arī riepas, bet tās var dzirdēt arī premium SUV."

Un ja jau esam pieminējuši premium modeļus, laiks tuvāk apskatīt jaunā Sportage salonu.

Foto: Ekrānuzņēmums no TV Auto ziņām

Normunds Avotiņš: "Kia Sportage līdz šim salonā bija daudz fizisku pogu. Es jau iepriekš teicu, ka jaunais būs pilnīgi citāds. Te ir Mersedesa stila panelis ar diviem savienotiem ekrāniem un jums vajag redzēt kā iekārtota klimata un multimediju vadība - vienā un tajā pašā blokā."

Pārnesumu izvēle notiek ar Kia dizaineru ļoti iemīļoto grozāmsviru, kas parocīgi izvietota grezni lakotajā viduskonsolē. Turpat līdzās atrodas pieskaņotas komforta funkciju pogas.

Normunds Avotiņš: "Ļoti pārredzams spidometrs un mērskalu panelis. Bildes var pārstatīt pēc savas gaumes. Un navigācijas ekrāns izmērā pa diagonāli ir kā Poršam. Varēja būt ātrāks un atjautīgāks, bet citādi - ok."

Jaunajam Kia ir vēl vairāk virsbūves krāsu, kuras var papildināt ar atšķirīgas krāsas jumtu. Salona apdares pamatvariantu vien ir četri, neskaitot papildu izvēles. Un uzreiz parādījies nopietns iemesls ņemt GT Line, jo tā ir ne tikai smukāka un ar sportiskāku salonu, bet tur jau standartā ir elektroniski regulējami amortizatori.

Foto: Ekrānuzņēmums no TV Auto ziņām

Vēlāk izmēģinājām arī vienkāršāku Sportage modeli ar benzīna dzinēju, standarta piekari un ne tik lieliem diskiem. Savā ziņā tas pat šķita komfortablāks, liekot atminēties par mūsu mazo ceļu realitāti. Galu galā, Kia Sportage taču vizināsim arī pasažierus!

Normunds Avotiņš: "Pirmkārt, te ir vairāk vietas. Bāze ir tikai plus 1 cm, bet arhitektūra panākusi vairāk vietas aizmugurē. Te ir sīkumi kā pakaramie un USB ligzdas atzveltnēs. Un mums ir 3 zonu klimatkontrole!"

Kia nav aizmirsis neko, arī tādus šķietami nebūtiskus sīkumus kā bagāžnieka telpas dalījums. Trīs daļās nolokāma atzveltne ir visos Sportage. Vidiņu var nolocīt atsevišķi un pielāgot bagažnieku.

Interesanti, ka īsto hibrīdversiju baterijas neatrodas bagāžniekā. Pašuzlādes hibrīdam tā ielikta zem aizmugurējā sēdekļa, bet desmitreiz lielākā lādējamā baterija atrodas grīdā riteņu bāzē - kā īstam elektromobilim!

Normunds Avotiņš: "Mūsdienās reti gadās, bet runājot par KIA Sportage ir tikai labi jaunumi. Tas forši brauc, ir liels un izskatīgs. Dabā noteikti izskatās labāk nekā bildēs."

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu