Krievijas tiesa likvidē arī cilvēktiesību centru "Memoriāls" (70)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Maskavas pilsētas tiesa trešdien uzdevusi slēgt cilvēktiesību centru "Memoriāls", kas cīnās pret tiesību pārkāpumiem Krievijā.

Tiesnesis Mihails Kazakovs lēma apmierināt prokuratūras prasību par centra slēgšanu, apsūdzot to likuma par "ārvalstu aģentiem" pārkāpumos, kā arī "terorisma un ekstrēmisma attaisnošanā".

Jau ziņots, ka Krievijas Augstākā tiesa otrdien pieņēma lēmumu par organizācijas "Starptautiskais Memoriāls" likvidāciju.

Cilvēktiesību centrs, kas ir viens no "Starptautiskā Memoriāla" atzariem, cīnās par politieslodzīto, migrantu un citu novārtā pamesto grupu tiesībām un pievērš sabiedrības uzmanību pārkāpumiem, sevišķi Ziemeļkaukāzā.

Centrs sastādījis arī politieslodzīto sarakstu, kurā iekļauts arī Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs.

"Memoriāla" advokāts ziņu aģentūrai AFP iepriekš sacīja, ka neviens nešaubās, ka tiesa nolems slēgt arī cilvēktiesību centru.

Maskavas pilsētas tiesas preses dienesta vadītājs Dmitrijs Ovešnikovs ziņu aģentūrai "Interfax" atklāja, ka tiesas sēdē trešdien klāt bija Vācijas, Dānijas, Igaunijas, Somijas, Lietuvas, Spānijas, Zviedrijas un ASV diplomāti.

Pēc tiesas lēmuma pasludināšanas sociālajos medijos tika publiskots video, kurā redzams, kā cilvēku pūlis pie tiesas nama protestē pret šo lēmumu.

Arī "Starptautiskais Memoriāls" tika aizliegts, pamatojoties uz likumu par "ārvalstu aģentiem".

Krievijas Augstākā tiesa atzina, ka "Memoriāls" nav visas savas publikācijas īpaši marķējis, kā tas jādara organizācijām un personām, kuras Krievijas varasiestādes atzinušas par tā dēvētajiem ārvalstu aģentiem.

Tiesas lēmums izpelnījies starptautisku nosodījumu. Pret organizācijas piespiedu slēgšanu iebildušas ASV, Vācija, Francija un Eiropas Savienība (ES).

Organizācijas "Human Rights Watch" vadītājs Kenets Rots sacīja, ka organizācijas slēgšana liecina par Krievijas valdības bailēm un to, ka valdība vairs nav gatava pieciest godīgu un objektīvu tās darbības uzskaitījumu, ko veic "Memoriāls".

"Ja spogulis ir pārāk šausmīgs, lai uz to skatītos, atbilde ir mainīt uzvedību, nevis sadauzīt spoguli," viņš piebilda.

Lēmums par "Memoriāla" likvidāciju vaiņago gadu, kas iezīmējies ar opozīcijas līdera Navaļnija ieslodzīšanu, ar viņa saistīto organizāciju pasludināšanu par ekstrēmistiem un faktisku Krievijas opozīcijas likvidāciju, kā arī vēršanos pret pēdējiem neatkarīgajiem medijiem un tiesību aizstāvjiem, tostarp pat advokātiem, kas atļāvušies tiesas zālē aizstāvēt režīma patiesos vai pat šķietamos pretiniekus.

Taču pat uz šī fona lēmums par "Memoriāla" likvidāciju tiek uztverts ka kaut kas ārkārtējs, par ko tikai pirms dažiem gadiem neviens nebūtu spējis pat iedomāties.

Organizācijas atbalstītāji norāda, ka "Memoriāla" slēgšana iezīmē 30 gadus pēc PSRS sabrukuma ilgušā Krievijas demokratizācijas procesa beigas.

"Starptautiskais Memoriāls" otrdienas vakarā izplatīja paziņojumu, kurā uzsvēra, ka organizācija ir Krievijas pilsoņu "nepieciešamība uzzināt patiesību par tās traģisko pagātni, par daudzu miljonu cilvēku likteni".

"Memoriāla" pārstāvji ir paziņojuši, ka spriedumu pārsūdzēs, ja nepieciešams, vēršoties Eiropas Cilvēktiesību tiesā.

Komentāri (70)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu