Kāpēc uz Mēness joprojām nav kosmosa stacijas? (20)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Mēnessbraucējs uz Mēness virsmas atceļā no iežu ieguves vietas
Mēnessbraucējs uz Mēness virsmas atceļā no iežu ieguves vietas Foto: NASA

Kosmosa stacija uz Mēness būtu ļoti noderīga – īpaši kā pieturas punkts nākotnes misijām pirms došanās tālāk kosmosā. Tad kāpēc mēs joprojām uz Mēness neesam to izveidojuši?

Viens no iemesliem, kāpēc mēs vēl neesam uz Mēness uzbūvējuši kosmosa staciju, ir tāds, ka pagaidām cilvēks uz Mēness neizkāpj tik bieži. Uz Mēness nogādāt cilvēku ir izdevies vien sešas reizes. Tas notika “Apollo” misiju laikā no 1969. līdz 1972. gadam.

Raķetes veids (Saturn V), kas tika izmantots, lai astronautus aizgādātu līdz Mēnesim, vairs netiek ražots. Tas nozīmē, ka pagaidām mums nav pietiekami spēcīgas raķetes, lai cilvēku un visu kosmosa stacijai vajadzīgo nogādātu uz Mēness, vēstīts vietnē "The Conversation".

Tiesa, spēcīgu raķešu būvniecība sākas atkal. Kosmosa izpētes uzņēmums “SpaceX” pēdējos gados ir radījis aizvien lielākas un spēcīgākas raķetes, kas varētu astronautus aizgādāt līdz Mēnesim. Tieši tāpēc NASA jau plāno nākotnes Mēness misijas.

Protams, ir liela atšķirība starp īsu ceļojumu līdz Mēnesim un kosmosa stacijas būvēšanu, kas ir ļoti sarežģīti. Viens no veidiem, kā to paveikt, ir detaļas sagatavot uz Zemes, nogādāt tās uz Mēness un tur tās salikt kopā kā Lego klucīšus. Tādā veidā tika uzbūvēta Starptautiskā kosmosa stacija.

Starptautiskā kosmosa stacija gan atrodas tikai 400 kilometru tālu no Zemes virsmas. Mēness savukārt atrodas 384 tūkstošus kilometru tālu no Zemes. Lai aizceļotu no Zemes līdz Mēnesim, būtu nepieciešamas trīs dienas un milzīgs degvielas daudzums.

Tāpēc labāka ideja būtu kosmosa staciju uzbūvēt no materiāliem, kas atrodami uz Mēness. Jau tagad Zemes laboratorijās tiek pārbaudīts Mēness betons kā potenciālais būvmateriāls. Uz Zemes betons tiek veidots no smiltīm, cementa un ūdens, tomēr uz Mēness nekā no tā nav. Tiesa, tur ir Mēness putekļi un sērs, kurus izkausējot un sajaucot kopā, ir iespējams iegūt materiālu, kas ir izturīgāks par daudziem uz Zemes esošajiem materiāliem.

Pārtika un enerģija

Jāpadomā arī par to, kas būs vajadzīgs astronautiem, kuri darbosies kosmosa stacijā. Svarīgākās lietas ir pārtika un elektrība, lai darbinātu aprīkojumu, gatavotu ēdienu un ražotu skābekli.

Zinātnieki arī strādā pie tā, kā kosmosā audzēt pārtiku. Astronauti Starptautiskajā kosmosa stacijā veic eksperimentus, lai izaudzētu dārzeņus augsnes spilvenos. Cita iespēja būtu audzēt augus, izmantojot hidroponiku jeb augu audzēšanu nevis augsnē, bet ūdenī.

Enerģijas iegūšana uz Mēness ir sarežģītāka lieta. Saules enerģija būtu labākais variants, tomēr Mēness apriņķojuma periods ir 28 dienas, kas nozīmē to, ka fiksēta stacija saules gaismā būtu 14 dienas, kam sekotu 14 dienas tumsas. Ja stacija nebūs aprīkota ar spēcīgām baterijām, tad neviena ierīce tumsā nedarbosies.

Viens veids, kā ar šo problēmu tikt galā, ir kosmosa staciju būvēt vienā no Mēness poliem un saules paneļus pacelt virs Mēness virsmas. Rotējošie paneļi tādā veidā nemitīgi būtu saules gaismā.

Varbūt kosmosa stacija uz Mēness mums arī nav vajadzīga. Piemēram, NASA plāno Mēness orbītā izvietot satelītu, no kura varētu pacelties raķetes. Tādā veidā tām nevajadzētu pārvarēt Mēness gravitāciju, kas savukārt ietaupītu daudz degvielas. Satelīts varētu būt pat labāka ideja par kosmosa staciju uz Mēness.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu