Virszemes televīzijas apraides skatītājiem jāveic TV programmu pārskaņošana (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Gan bezmaksas, gan maksas virszemes televīzijas apraides skatītājiem visā Latvijā šodien, 6. janvārī, būs jāveic TV programmu pārskaņošana.

Līdz ar Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) lēmumu par to, ka no šā gada bezmaksas zemes TV apraidē tiks pārraidītas piecas TV programmas, Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) šonakt veic izmaiņas TV apraides tīklā. Tādējādi gan maksas, gan bezmaksas TV apraides skatītājiem ir jāveic kanālu pārskaņošana savos dekoderos.

Savukārt, ja programmu pārskaņošana netiks veikta, bezmaksas apraidē esošās programmas skatītājiem nebūs redzamas. Pēc pārskaņošanas LTV1 un LTV7 programmas skatītājiem būs redzamas arī HD kvalitātē.

Programmu pārskaņošana jāveic gan bezmaksas zemes apraides programmu skatītājiem, gan maksas zemes apraides programmu skatītājiem, jo arī maksas apraidē ir pieejamas bezmaksas programmas. Programmu atjaunošana neattiecas uz skatītājiem, kuri izmanto kabeļtelevīzijas, satelīttelevīzijas un Interaktīvās televīzijas pakalpojumus.

Lai mazinātu neērtības iedzīvotājiem, tehniskie darbi notiks naktī. To laikā īslaicīgi tiks apturēta bezmaksas apraidē esošo TV programmu, kā arī daļa maksas apraidē esošo programmu pārraidīšana.

Iedzīvotāji tiek aicināti veikt programmu pārregulēšanu šodien pēc plkst.6.

Pirms programmu pārregulēšanas iedzīvotāju ekrānos var parādīties dažādi uzraksti - "vājš signāls", "nav programmu", "digitālās plūsmas atjaunošana" un citi. Tomēr šādi uzraksti var arī neparādīties.

Šonakt vienlaicīgi tiek veikti arī televīzijas 700 megahercu frekvenču joslas atbrīvošanai nepieciešamie tehniskie darbi, lai šo frekvenču joslu nodotu mobilo sakaru operatoru rīcībā.

Lai pārskaņotu kanālus, jāveic TV programmu automātiskā meklēšana. Lai to izdarītu, vispirms jāatrod dekodera satura rādītājā izvēlne "Programmu meklēšana", pēc tam ir jāizvēlas automātiskā meklēšana sadaļā "Meklēšanas režīms", kā arī jānospiež OK izvēlnē "Sākt meklēšanu".

Automātiskās kanālu meklēšanas pamācību var atrast dekodera vai televizora lietošanas instrukcijā. Katram televizora modelim un zīmolam tā var nedaudz atšķirties.

LVRTC vērš uzmanību, ka TV uztverošā antena, ko izmanto virszemes TV apraides skatītāji, nav jāregulē.

Jau vēstīts, ka arī šogad bezmaksas zemes televīzijas apraidē līdzās Latvijas Televīzijas programmām var redzēt trīs komerciālās televīzijas programmas - "ReTV", TV24" un "TV4", kas šogad apvienota ar kanālu "Sportacentrs.com TV".

NEPLP organizēja konkursu komerciālajām televīzijām uz trīs brīvajām vietām bezmaksas zemes apraidē. Konkursā uzvaru uz trīs gadiem ir ieguvušas SIA "Vidzemes Televīzija" ar televīzijas programmu "ReTV", AS "TV Latvija" ar televīzijas programmu "TV24" un SIA "4.vara" ar televīzijas programmu "TV4", kas nozīmē, ka šiem uzņēmumiem nebūs jāsedz apraides izmaksas.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu