Kāpēc tik grūti ir nedzert kaut mēnesi? (8)

Foto: Shutterstock
Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X

Gada sākums ir laiks, kad bieži cilvēki pārtrauc lietot alkoholu. Tas dod cilvēkiem iespēju redzēt, kāda ir dzīve bez šī ieraduma. Kāpēc cilvēki tik ātri padodas?

Neskatoties uz to, aptauja atklāja, ka aptuveni puse no tiem, kas  mēģina "sauso janvāra" periodu,

iztur to līdz otrajai mēneša nedēļai un atgriežas pie saviem vecajiem dzeršanas paradumiem jau pirms mēneša beigām.

Kāpēc ir tik grūti pārtraukt ikvakara iedzeršanu?

"Es domāju, ka ir vairāki iemesli. Pirmkārt, mums visiem ir tendence savu netikumu "nogriezt ar nazi". Psihologi to sauc par "visu vai neko domāšanu". Tā ir ne tikai ļoti izplatīta, bet arī ļoti nederīga metode. 

Mums ir tendence domāt: ja vienreiz "sagrēkojamies", tad viss ir sabojāts un tāpēc nav jēgas turpināt. Cilvēki dara to pašu ar diētām.

Patiesībā viņi to dara visu laiku dažādās savas dzīves jomās," DailyMail stāsta britu medicīnas ārsts, žurnālists un autors Makss Pembertons.

Foto: Shutterstock

Tomēr patiesība esot gluži pretēja. "Mēs varam mācīties no tā, kāpēc mēs paslīdam, un tas var mums palīdzēt sagatavoties un ieplānot iespējamās kļūdas nākotnē. Viena dzēriena iedzeršana nenozīmē, ka jums ir jāpadodas.

Pretojieties kārdinājumam, bet arī analizējiet, kas nogāja greizi un ko vari darīt, lai nākamajā reizē no šādas reizes izvairītos," aicina ārsts Makss Pembertons.

Pembertons arī uzsver, ka nav puritānis un saprot, ka alkoholam mēdz būt stipra un svarīga sociālā funkcija cilvēku prātos. "Es saprotu, ka tai ir svarīga sociāla funkcija, un, protams, pirmā reize, kad jūs apņematies pārtraukt dzeršanu uz noteiktu laiku, var būt neticami biedējoša. Cilvēki var apzināties nedzeršanu saviesīgos pasākumos, un bieži vien viņiem ir sajūta, ka viņi sev kaut ko ļoti liegs.

Tāpēc es iesaku cilvēkiem, kas ieplānojuši atturēties no alkohola, - tomēr sev reizi mēnesī, kad ir iemesls, to sev neliegt, lai varētu salīdzināt sajūtas un neradīt sev lieku stresu," iesaka atkarību speciālists.

Tātad, ja zinām, ka mēnesī ir kāds datums, kad patiešām vēlēsities iedzert kādu dzērienu, nevis vainojiet sevi vai, vēl ļaunāk, izmantojiet to kā ieganstu, lai pamestu Sauso janvāri, bet tā vietā

dodiet sev divas bezmaksas caurlaides uz ballītēm.

"Ļaujiet sev divas reizes mēneša laikā apzināti iedzert. Tā nav krāpšanās, tā ir plānošana uz priekšu. Lai ko jūs darītu, neizvairieties doties ārā socializēties. Tā ir liela kļūda. Tas ir balstīts uz maldīgu domu, ka jums ir jādzer, lai varētu izbaudīt sevi citu cilvēku sabiedrībā," uzsver eksperts.  "Tā vietā jums vajadzētu doties un pēc tam redzēt, ka ballītes var būt vēl patīkamākas, kad neesat piedzēries.

Var gadīties, ka varēsit sarunāties ar cilvēkiem interesantākas un padziļinātākas — un vēl jo vairāk, jūs tos atcerēsities vēlāk un detalizēti."

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu