Vērš uzmanību uz video, kurā ārste izplatījusi maldinošu informāciju; ZVA atspēko vairākus apgalvojumus (21)

CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Ceturtdien, 6. janvārī, sociālajos tīklos izplatījās kāda video intervija, kurā tika pausta dezinformācija saistībā ar Covid-19 izplatību Latvijā, ziņo Zāļu valsts aģentūra (ZVA).

Aģentūra ziņo, ka šādu informāciju video intervijā paudusi Latvijas Jūras medicīnas centrā strādājošā ārste Gunta Vīlere.

ZVA raksta: "Vēršam uzmanību, ka sociālajos tīklos izplatītā video intervijā Latvijas Jūras medicīnas centrā strādājoša ārste Gunta Vīlere izplatījusi maldīgu un nepatiesu informāciju. Tāpēc aicinām kritiski izvērtēt šo video un šīs ārstes pausto."

ZVA atspēkojis vairākus apgalvojumus, kurus paudusi ārste:

Tējas sēnes lietošana pret infekcijas slimībām nav zinātniski pierādīta. Tējas sēne nesatur nevienu ārstējošo vielu (jeb aktīvo vielu), kas varētu jebkādā veidā pasargāt no saslimšanas ar Covid-19 vai smagas slimības norises, kā arī no HIV/AIDS vai jebkuras citas infekcijas slimības.

Ne ES apstiprinātā un lietotā "Pfizer"/"BioNTech" vakcīna "Comirnaty", ne Moderna vakcīna "Spikevax" nesatur pīķa proteīnu vai citas vīrusa daļiņas. Savukārt "Novavax" vakcīna "Nuvaxovid" satur pīķa proteīna daļiņas.

Līdzšinējie dati liecina, ka

augsts antivielu līmenis, kāds cilvēka organismā parasti tiek panākts neilgā laikā pēc vakcinācijas vai balstvakcinācijas, ievērojami mazina risku inficēties arī ar omikrona variantu.

Savukārt vakcinācijas nodrošinātā šūnu imunitāte efektīvi darbojas pret smagu Covid-19 slimības norisi. Tāpēc speciālistu rekomendācijas par pirmreizējo vakcināciju vēl nevakcinētiem cilvēkiem un par balstvakcināciju ir pamatotas. Vienlaikus ZVA atgādina, ka Latvijā šobrīd dominējošais joprojām ir vīrusa delta variants.

Attiecībā uz bērnu vakcināciju ZVA vērš uzmanību, ka pētījumi apliecina, ka 5-11 gadus vecu bērnu grupā blakusparādība "miokardīts" ir vēl daudz retāka nekā citās vecuma grupās. Savukārt ar Covid-19 slimību ir saistīts nopietns ilgtermiņa komplikāciju, piemēram, multisistēmu iekaisuma sindroma, risks, tāpēc arī šajā grupā vakcīnas ieguvuma un riska līdzsvars ir pārliecinoši pozitīvs un speciālisti rekomendē bērnu vakcināciju.

Blakusparādības pēc vakcinācijas lielākajā daļā gadījumu ir vieglas un pāriet divu līdz trīs dienu laikā. Pētījumi apliecina, ka blakusparādības pēc 3. devas ir līdzīgas reakcijām, kuras novēro pēc 1. vai 2. devas saņemšanas.

ZVA precizē, ka visas līdz šim reģistrētās vakcīnas pret Covid-19 nodrošina augstu aizsardzību pret SARS-CoV-2 izraisītu saslimšanu un smagu slimības norisi. Turklāt visas vakcīnas "apmāca" cilvēka imūno sistēmu atpazīt vīrusa pīķa proteīnu un iznīcināt vīrusu pēc iespējas ātrāk, izmantojot dažādus imūnos mehānismus.

Līdz ar to visu vakcīnu sniegtais ieguvums cīņā pret Covid-19 saslimšanu pārsniedz vakcīnu iespējamos riskus.

ZVA atgādina, ka pārbaudīta, zinātnē balstīta un uzticama informācija par vakcīnām pret Covid-19 pieejama valsts pārvaldes iestāžu tīmekļvietnēs un sociālo tīklu platformās, piemēram, ZVA mājaslapā vai Slimību profilakses un kontroles centra tīmekļvietnē www.spkc.gov.lv.

ZVA aicina izmantot uzticamus informācijas avotus un kritiski izvērtēt informāciju, ko internetā izplata anonīmi sociālo tīklu lietotāji un zinātnes noliedzēji vai kas pārpublicēta apšaubāmās tīmekļvietnēs.

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu