VP izmeklē vairākus kriminālprocesus par iespējamām prettiesiskām darbībām ar "Rīgas mežu" mantu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Mežs
Mežs Foto: Jānis Škapars/TVNET

Valsts policijas lietvedībā atrodas vairāki kriminālprocesi, kuros tiek pārbaudītas iespējamās prettiesiskās darbības ar SIA "Rīgas meži" mantu ilgstošā laika periodā, aģentūra LETA noskaidroja Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļā.

Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (PP) pagājušā gada 6.maijā paziņoja, ka Rīgas dome vērsīsies tiesībsargājošajās iestādēs par SIA "Rīgas meži" revīzijā atklātajiem pārkāpumiem.

Lai arī sākotnēji iesniegumu par iespējamiem noziegumiem saistībā ar "Rīgas mežiem" saņēma Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), tomēr birojā aģentūrai LETA apliecināja, ka, ņemot vērā Kriminālprocesa likumā noteikto institucionālo piekritību un faktu, ka iesniegumā minētās ziņas nesaturēja norādi par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, kas saistīts ar korupciju, KNAB minēto iesniegumu atbilstoši kompetencei pārsūtīja Valsts policijai.

Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļā aģentūra LETA noskaidroja, ka tās lietvedībā ir vairāki kriminālprocesi, kuros tiek pārbaudītas iespējamās prettiesiskās darbības ar "Rīgas mežu" mantu ilgstošā laika periodā.

Šajos kriminālprocesos figurē daudz iesaistīto personu, tomēr plašākus komentārus izmeklēšanas interesēs policija nesniegs.

Lai arī policija komentārus nesniedz, aģentūra LETA noskaidroja, ka viens no šiem kriminālprocesiem varētu būt saistīts ar Latvijas Televīzijas raidījuma "De facto" 9.janvārī ziņoto, ka policija sākusi kriminālprocesu par medību tiesību nomas līgumu, ko bijusī "Rīgas mežu" vadība slēgusi ar "Mednieku biedrību "Rīgas meži"". Policija par šo līgumu novembrī sākusi kriminālprocesu pēc Krimināllikuma panta par noziedzīgiem nodarījumiem valsts institūciju jomā.

Staķis pērn maijā žurnālistiem uzsvēra, ka SIA "Rīgas meži" auditā atklāta sistemātiska nesaimnieciska rīcība ar visiem rīdziniekiem piederošo īpašumu.

Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas vadītājs Edmunds Cepurītis (PP) toreiz atklāja, ka auditā apstiprinājušies trauksmes cēlēja fakti gan par pārkāpumiem "Rīgas mežu" projektā "Zaļā klase", gan par nesaimniecisku rīcību kokzāģētavā "Norupe".

Cepurītis uzsvēra, ka 2020.gadā "Zaļajā klasē" veikti nesaskaņoti ieguldījumi vairāk nekā 100 000 eiro apmērā un pašvaldība nav varējusi izvērtēt ieguldījumu pamatojumu pirms to veikšanas.

Tāpat viņš minēja arī faktu par to, ka nav nosakāms, vai dabā esošās ēkas ir vērtas tikpat, cik līdzekļu iztērēts, jo namdari darbus veikuši bez uzskaites.

Cepurītis toreiz norādīja, ka "Zaļajā klasē" veiktie ieguldījumi grūti izmantojami vides izglītībā, jo izbūvētas arī dzīvnieku kaušanas telpas, iegādātas alkohola glāzes. Viņš pieļāva, ka šādi ieguldījumi drīzāk veikti mednieku biedrības vajadzību apmierināšanai, nevis vides izglītības nodrošināšanai.

Savukārt "Rīgas mežu" kokzāģētava "Norupe" strādājusi ar zaudējumiem, jo augstvērtīgi kokmateriāli pārdoti kā brāķēti, kā rezultātā no uzpircējiem saņemta daudz zemāka samaksa par tirgus cenu, skaidroja Cepurītis, nesniedzot detalizētu informāciju, par kāda veida kokmateriāliem ir veikts šāds secinājums, jo tas neesot bijis audita uzdevums.

Cepurīša ieskatā, "Rīgas mežu" audits atklājis finanšu izšķērdēšanu un aprēķinātie zaudējumi lēšami vairākos simtos tūkstošu eiro.

Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas vadītājs pauda pārliecību, ka necaurskatāmi tēriņi "Rīgas mežos" ir bijusi sistēma, par ko liecinot ieguldījumi bez izvērtējuma un saskaņošanas ar dalībnieku sapulci, no bijušajiem darbiniekiem pirkti juridiskie pakalpojumi bez pamatojuma par 240 000 eiro gadā, fiktīvi nodarbināti valdes konsultanti, kas pērn saņēmuši 65 000 eiro, turklāt vienam no viņiem neesot pierādījumu par veiktajiem darbiem.

Rīgas pašvaldībai piederošajā SIA "Rīgas meži" notika audits, lai izvērtētu uzņēmuma darbību.

Pirms tam tika atklāti vairāki pārkāpumi, tostarp "Zaļās klases" projekta īstenošanā, kuru dēļ uzņēmuma vadītājs Aivars Tauriņš un valdes loceklis Juris Buškevics zaudēja amatu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu