"Visdrīzāk, zivs izmukusi no Lietuvas." Bārtas upē noķerta reta zivs (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ģ. Ločmeļa arhīvs/ liepajniekiem.lv

No Bārtas izvilkta reta un milzīga zivs, baltais platpieris, kas svēra teju astoņus kilogramus. Makšķernieks pieļauj, ka tāda zivs varētu būt vienīgā, jo nav raksturīga Latvijai, vēsta portāls "liepajniekiem.lv". 

Kalētnieks, sporta skolotājs un treneris Ģirts Ločmelis 9. janvārī no Bārtas izvilcis milzīgu lomu, balto platpieri, kas bija 84 centimetrus garš un svēra 7,785 kilogramus.

"Tas jau ir daudz, ja pasaka, ka Bārtā. Precīzāka vieta ir noslēpums, nākotnē jau noteikti nevarēs pie upes pieiet," smejas makšķernieks. 

Kalētnieks pieļauj, ka tāda zivs varētu būt vienīgā. 

"Nesaprotu, kur tāda radusies. Runājām ar makšķerniekiem, ka, visdrīzāk, atnākusi no Lietuvas, kaut kur izmukusi.

Būdams makšķernieks, zivju sugas pazīstu. Arī internetā meklēju informāciju. Šī suga nav Latvijai raksturīga, karpu dzimtas zivs, kas dabīgā vidē dzīvo Āzijā," atklāja Ločmelis.

Viņam šī lielā zivs ir rekordloms: "Garākā varbūt nav, bet smagākā varētu būt. Līdaka bija nedaudz mazāka par to."

Neparasto eksemplāru Ģirts gribējis "sabučot un palaist atpakaļ", bet kolēģi makšķernieki teikuši, ka vajagot tomēr pagaršot, un tā arī tiks darīts.

Balto platpieri Ķīnā audzē kopš Tan dinastijas laika (VII-X gadsimts). Zivi ir samērā vienkārši kultivēt dīķos, jo tā ir ātraudzīga, pārtiek no planktona un var audzēt kopā ar citām sugām.

Beidzamajās desmitgadēs baltais platpieris ir bijis plaši ievests Eiropas un Izraēlas dīķos aļģu kontrolei, kā arī preču zivju kultivēšanai, informē zinātniskais institūts "BIOR".

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu