Ketamīns - jauna cerība cīņā ar alkoholismu (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Plaši izmantotā narkozes līdzekļa ketamīna infūzijas varētu būt jauna cerība miljoniem cilvēku visā pasaulē, kuri cīnās ar atkarību no alkohola.

Jaunā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “American Journal of Psychiatry”, zinātnieki novērojuši, ka tie no alkohola atkarīgie, kuriem tika veiktas ketamīna infūzijas līdz ar psiholoģiskajām terapijām, daudz ilgāk izturēja nedzerot nekā tie, kuri izgāja standarta alkoholisma ārstēšanas kursu.

Alkohola atsākšanas risks ketamīna grupā bija 2,7 reizes mazāks nekā pretējā grupā.

“Pēdējos piecdesmit gados nav atrastas jaunas ārstēšanas metodes pret alkoholismu. Tagad mēs atklājām, ka zemas, kontrolētas ketamīna devas kopā ar terapiju var nest alkoholiķiem jaunu cerību un glābt dzīvības,” atklājumu komentēja pētniece Sīlija Morgana.

Ketamīns tiek plaši lietots kā neinhalācijas narkozes līdzeklis, ko cilvēkam organismā ievada pirms ķirurģiskas operācijas. Tas var izraisīt halucinācijas, disociāciju, kā arī izmainīt apziņu. Tieši tāpēc ketamīnam ir potenciāls dziedēt garīgās veselības traucējumus, to skaitā arī atkarības.

Morgana izdevumam “Business Insider” atklāja, ka pētījuma dalībniekiem trīs nedēļu laikā tika veiktas trīs infūzijas, bet ceturtajā nedēļā notika terapija.

“Tas ir daudzsološi, ka efekts bija vērojams sešus mēnešus pēc diezgan īsā ārstēšanas laika. Mēs ceram, ka šeit Lielbritānijā tas plašāk tiks izmantots trīs līdz piecu gadu laikā,” piebilda Morgana.

Protams, eksperti brīdina, ka nepieciešams plašāks pētījums, lai labāk saprastu ketamīna potenciālu alkoholisma ārstēšanā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu