Sabiedrībā pazīstami cilvēki aicina aizliegt kažokzvēru audzēšanu (30)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānšāviņš no video

Vairāki mūziķi, aktieri, sportisti, žurnālisti un influenceri nākuši klajā ar aicinājumu izbeigt kažokzvēru audzēšanu Latvijā, piedaloties kopīgā video uzrunā pirms Saeimas plenārsēdes, kurā plānots likumprojekta par kažokzvēru audzēšanas aizliegumu Latvijā pirmais lasījums un konceptuālais balsojums.

Video uzrunā piedalās tādi sabiedrībā pazīstami cilvēki kā Juris Žagars, Jēkabs Rēdlihs, Ivars Krasts, Jānis Jarāns, Intars Busulis, Elīna Šimkus, Emīls Kaupers, Aija Andrejeva, Vestards Šimkus, Arvis Reiks, Eva Johansone un Anna Rozīte.

Visi kopā viņi pauž: “Mēs esam cilvēki – dažādi un pretrunīgi. Daudzu gadu tūkstošu laikā mēs esam tapuši, attīstījušies un evolucionējuši, cilvēcības pamatā liekot cieņu pret dzīvību. Mēs vienprātīgi nosodām vardarbību, mēs cenšamies nedarīt pāri viens otram.

Mēs zinām, ka arī dzīvnieki spēj just sāpes, ciest no brīvības atņemšanas. Kažokzvēru audzēšana konkrētas un šauras modes industrijas vajadzībām ir vardarbība pret dzīvām būtnēm.

Šajā industrijā izmantotās metodes, dzīvnieku dzīves apstākļi, nogalināšanas paņēmieni un attieksme pret kažokzvēriem kā peļņas avotu ir morāli apkaunojoši un tiem nav nekāda ētiska attaisnojuma. Mēs aicinām aizliegt zvēraudzēšanu Latvijā!”

Pērn septembrī Saeimā tika iesniegts 11 deputātu parakstīts likumprojekts grozījumiem Dzīvnieku aizsardzības likumā, kas paredz kažokzvēru audzēšanas aizliegumu Latvijā, sākot no 2026. gada. Šī gada 11. janvārī likumprojektu pirmo reizi skatīja Saeimas Tautsaimniecības un agrārās politikas komisija, kurā 9 no 12 klātesošajiem komisijas deputātiem atbalstīja likumprojekta tālāku virzību Saeimā. Lai tiktu pieņemts zvēraudzēšanas aizliegums, vajadzīgs Saeimas deputātu vairākuma atbalsts kopumā trīs likumprojekta lasījumos, un starp Saeimas balsojumiem likumprojekts tiek papildus skatīts un precizēts Tautsaimniecības komisijas sēdēs, iesaistot dažādas nevalstiskās organizācijas un valsts iestādes. Pirmais Saeimas plenārsēdes konceptuālais balsojums par likumprojektu notiks jau 20. janvārī.

Komentāri (30)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu