Vācijas tiesa spīdzināšanā apsūdzētam Sīrijas pulkvedim piespriež mūža ieslodzījumu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Vācijas tiesa pasaules mērogā pirmajā prāvā, kas notikusi saistībā ar valsts atbalstītu spīdzināšanu Sīrijā, ceturtdien piesprieda mūža ieslodzījumu bijušajam Sīrijas pulkvedim par noziegumiem pret cilvēci.

58 gadus vecais Anvars Raslans tika atzīts par vainīgu 27 cilvēku nogalināšanā Al Hatibas cietumā Damaskā 2011. un 2012.gadā.

Pēc dezertēšanas no Sīrijas režīma 2012.gadā viņš meklēja patvērumu Vācijā.

Prokuratūra apsūdzēja Raslanu, ka viņš pārraudzījis 58 cilvēku nogalināšanu un 4000 spīdzināšanu, tomēr ne visas apsūdzības par nogalināšanu izdevās pierādīt.

Vairāk nekā 80 liecinieku, arī 12 režīma atkritēji un daudzi sīrieši, kas tagad dzīvo Eiropā, prāvas gaitā tiesā sniedza liecības, un daudzi bija ieradušies uz sprieduma nolasīšanu.

Raslana tiesāšana sākās 2020.gada aprīlī, un viņš tika tiesāts kopā ar citu zemāka ranga apsūdzēto Ejadu al Garibu, kas bija apsūdzēts, ka sniedzis atbalstu protestētāju aizturēšanā un nogādāšanā cietumā.

Garibam pērn tika piespriesti četrarpus gadi cietumā par līdzdalību noziegumos pret cilvēci. Tas bija pasaulē pirmais tiesas spriedums saistībā ar apsūdzībām par spīdzināšanu Sīrijas prezidenta Bašara al Asada pārvaldītajā valstī.

Sīrijas pilsoņkarš aizsākās 2011.gadā, un konflikts pakāpeniski sadrumstalojās daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Ar atbalstu atšķirīgiem grupējumiem iesaistījušās arī vairākas ārvalstis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu