TVNET skaidro: vai arī vakcinētām personām pirms operācijām nepieciešams Covid-19 tests (5)

Vita Daukste-Goba
, Ziņu redaktore
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Par spīti tam, ka pasaulē un arī Latvijā pasliktinās situācija ar Covid-19 gadījumu skaita pieaugumu, plānveida operācijas slimnīcās netiek atceltas. Tiek operēti gan vakcinēti, gan nevakcinēti un Covid-19 pārslimojuši pacienti. TVNET skaidro, vai pirms plānveida operācijām vai ķirurģiskām operācijām dienas stacionārā pilnīgi visiem nepieciešams Covid-19 tests, tajā skaitā arī vakcinētām personām?

"Šādu prasību nosaka katra ārstniecības iestāde pati, un slimnīcas var pielāgot šo uzstādījumu," portālam TVNET skaidroja Slimību profilakses un kontroles centra pārstāvis Gints Georgs Muraševs.

TVNET aptaujāja Latvijas slimnīcu pārstāvjus, lai noskaidrotu, kāds uzstādījums pašlaik ir slimnīcās.

"Šobrīd testi nepieciešami visiem pacientiem – tiem, kuri ierodas plānveid, līdzi jābūt veiktā testa negatīvam rezultātam, tie, kurus atved akūtā kārtā, tiek testēti uz vietas. Papildus pacientu skrīnēšana – atkārtota testēšana jau esot stacionārā. Šī prasība attiecas uz visiem – kā vakcinētiem, tā nevakcinētiem pacientiem, jo ņemam vērā jaunā Covid-19 omikrona paveida raksturu un lipīgumu," skaidroja Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas pārstāve Janita Veinberga.

Arī Rīgas Austrumu slimnīcā pacientam, stājoties stacionārā, ir jābūt veiktam SARS-CoV-2 RNS testam, kas nav vecāks par 24 – 72 stundām.

Arī reģionos esošajās slimnīcās, kā norādīja TVNET aptaujātie slimnīcu pārstāvji, pilnīgi visiem pacientiem, tajā skaitā arī pret Covid-19 vakcinētām personām, pirms plānveida operācijas vai ķirurģiskas manipulācijas dienas stacionārā jāuzrāda Covid-19 tests ar negatīvu rezultātu. To apstiprināja gan Vidzemes slimnīcas pārstāvji, gan Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas pārstāvji, kā arī Liepājas Reģionālās slimnīcas un arī Daugavpils reģionālās slimnīcas pārstāvji.

"Ņemot vērā jauna vīrusa paveida inkubācijas perioda un iedarbības specifiku, lai pasargātu slimnīcā esošus pacientus un darbiniekus no potenciāla inficēšanas riska un lai minimizētu infekcijas izplatības iespējas ārstniecības iestādē, Daugavpils reģionālajā slimnīcā testē visus pacientus, neskatoties uz to, vai konkrētai personai ir derīgs vakcinācijas/pārslimošanas sertifikāts vai ne," norādīja Daugavpils reģionālās slimnīcas pārstāve Jūlija Kasecka.

Atgādinām, ka pērn, strauji pieaugot saslimstībai ar Covid-19 un pacientu skaitam slimnīcās, Valsts operatīvā medicīniskā komisija izsludināja ārkārtas situāciju medicīnā. Tas nozīmēja maksimālu slimnīcu resursu pārorganizēšanu un plānveida stacionārās palīdzības ierobežošanu, lai varētu nodrošināt neatliekamo medicīnisko palīdzību, palīdzību akūtos gadījumos un Covid-19 pacientu ārstēšanu.

Kā liecina Nacionālā veselības dienesta informācija, trešdien, 12. janvārī, Latvijas slimnīcās ievietoti 72 Covid-19 pacienti, savukārt 57 sasirgušie izrakstīti, kopējam pacientu skaitam stacionāros pieaugot no 569 līdz 575 pacientiem. No stacionētajiem pacientiem 494 ir ar vidēji smagu slimības gaitu, savukārt 81 pacients - ar smagu slimības gaitu. Kopumā līdz šim no slimnīcām Latvijā izrakstīti 24 120 Covid-19 pacienti.

Jau vēstīts, ka 11. janvārī Pasaules Veselības organizācija paziņoja, ka vairāk nekā puse cilvēku Eiropā tuvāko divu mēnešu laikā, visticamāk, saslims ar koronavīrusa omikrona variantu, ja vīruss turpinās izplatīties esošajā tempā. 

Kā pērnā gada decembrī prognozēja Nacionālā veselības dienesta Vakcinācijas projekta nodaļas speciālists, epidemiologs Ņikita Trojanskis, omikrona dēļ februāra vidū varētu būt ap 15 000 Covid-19 gadījumu dienā.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu