Polija ir piemērs, kā pārvarēt energoresursu cenu pieauguma krīzi ar PVN samazināšanu, norāda Vitenbergs (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs
Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs Foto: Paula Čurkste/LETA

Polija ir piemērs, kā pārvarēt energoresursu cenu pieauguma krīzi ar rīcības programmu - tur inflācijas negatīvā ietekme un iedzīvotāju māksātnespēja tiek risināta, samazinot pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi energoresursiem un pārtikai, pēc tikšanās ar Polijas vicepremjeru Jaceku Sasinu atzina ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (NA).

Tikšanās laikā abas amatpersonas pārrunāja energoresursu cenu pieauguma izaicinājumus, kas ne vien palielina enerģētiskās nabadzības riskus, bet arī veido inflāciju. Cenšoties mazināt inflācijas negatīvo ietekmi, Polijas valdība ir izstrādājusi pretinflācijas programmu, terminēti atceļot PVN pārtikai, kā arī samazinot PVN likmi energoresursiem un degvielai.

Polijas vicepremjers norādīja, ka šie pasākumi ieviesti, lai mazinātu inflācijas negatīvo ietekmi, jo sevišķi ziemas mēnešos, kad tiek prognozēts patēriņa cenu pieaugums.

Vitenbergs atzina, ka Polijas pieredze Latvijai ir būtiska, īpaši patlaban, kad situācija ar energoresursu sadārdzināšanos pieprasa nekavējošu rīcību, lai mazinātu patēriņa cenas.

Tikšanās laikā tika uzsvērta abu valstu ciešā sadarbība drošības jautājumos, kurai līdztekus jāstiprina arī stratēģiskā sadarbība tautsaimniecībā, lai uzņēmējiem dotu jaunas iespējas veidot sadarbības projektus un palielināt eksporta apjomus un piesaistīt investīcijas.

Polijas vicepremjers Jaceks Sasins kopš 2019.gada ieņem premjerministra Mateuša Moravecka vietnieka amatu, kā arī Valsts aktīvu ministra amatu, kura pārraudzībā ir arī enerģētikas politika. Vizītē Latvijā viņš ieradās pēc Vitenberga uzaicinājuma.

Kā ziņots, Vitenbergs atkārtoti aicinās koalīcijas partnerus atbalstīt samazinātu PVN likmi elektroenerģijai, dabasgāzei, siltumenerģijai un kurināmajai koksnei.

Piedāvājums, ko koalīcijas sadarbības sanāksmē varētu izskatīt nākamajā pirmdienā, 17.janvārī, paredzētu esošā 21% vietā noteikt konkrētajiem energoresursiem PVN likmi 5% apmērā laikā no šī gada 1.janvāra līdz 30.aprīlim.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu