Zviedrija uz Gotlandes salu nosūta vairākus simtus karavīru, kā arī bruņutehniku (85)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: KARL MELANDER/AFP

Reaģējot uz pieaugošo Krievijas karakuģu aktivitāti Baltijas jūrā, Zviedrija ir paaugstinājusi bruņoto spēku kaujas gatavību, nosūtot uz Gotlandes salu vairākus simtus karavīru un bruņutehniku, vēsta medijs Bloomberg.

Gotlande atrodas aptuveni 300 kilometrus no Kaļiņingradas, kur Krievija ir izvietojusi tuvas darbības rādiusa ballistiskās raķetes “Iskander”.

Zviedrija militārās klātbūtnes pastiprināšanu Gotlandē pamatojusi ar saspīlēto situāciju starp Krieviju un Ukrainu. Zviedrijas armijas ģenerālleitnants Leifs Klāsons norādīja, ka “tas obligāti nenozīmē paaugstinātu draudu līmeni”, tomēr valsts vēloties “pielāgoties valdošajai situācijai”.

Zviedrija konstatējusi "elementus, kas ir novirze no normālās ainas," tostarp vairākus Krievijas ziemeļu karaflotes desantkuģus Baltijas jūrā.

Klāsons paziņoja, ka daļa no pasākumiem, ko īstenos Zviedrijas Bruņotie spēki, būs redzami, bet citi nē. Viņš atklāja, ka tie būs pamanāmi Baltijas jūras Gotlandes salā, kas atrodas aptuveni 330 kilometrus no Kaļiņingradas, kur atrodas Krievijas Baltijas flotes galvenā bāze.

Gotlandē tiek veikta patrulēšana redzamās vietās, tostarp Visbijā, ostās un lidostā.

"Mēs darbosimies gaisā, jūrā, zem ūdens virsmas un uz zemes dažādos veidos un dažādās ģeogrāfiskajās vietās,"

paziņoja Klāsons.

Zviedrijas militārā izlūkdienesta MUST vadītāja, ģenerālmajore Lēna Halina šonedēļ norādīja, ka situācija ir tālu no normālas, kad runa ir par Zviedrijas drošību.

"Jau kādu laiku attīstība Eiropā ir virzījusies nopietnas drošības politikas krīzes virzienā, un pēdējos mēnešos tas ir paātrinājies," sacīja Halina. "Tā ir ilūzija, ka spriedze Eiropā būs īslaicīga," viņa piebilda.

Viņasprāt, Krievijas galvenais mērķis ir režīma stabilitāte un savas lielvaras pozīcijas nostiprināšana, un Krievijas prioritāte ir novērst NATO paplašināšanos Krievijas tuvumā.

Zviedrija nav NATO dalībvalsts, taču tai ir ciešas saites ar aliansi, un, redzot Krievijas agresiju, pēdējos gados tā ir stiprinājusi savus bruņotos spēkus.

Zviedrija pēdējos gados ir sūdzējusies par vairākiem incidentiem, kuros iesaistītas Krievijas armijas lidmašīnas, tostarp par Zviedrijas gaisa telpas pārkāpšanu.

Zviedrijas augstākais militārais komandieris pagājušajā nedēļā sacīja, ka Zviedrijas drošības stratēģija tiktu pilnībā iedragāta, ja NATO piekristu atturēties no tālākas paplašināšanās un ierobežot savu darbību Eiropā, kā to ir pieprasījusi Krievija.

Komentāri (85)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu