Perevoščikovs: Covid-19 izplatās ļoti strauji, taču ir arī dažas labas ziņas (61)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere / LETA

Covid-19 omikrona paveida ietekmē pašlaik Latvijā turpinās plaša šīs slimības izplatība, taču ir arī dažas labas ziņas - izskatās, ka omikrona paveids ir vieglāks nekā delta, turklāt vakcinācija palīdz cīņā arī pret šo variantu, šorīt Latvijas Radio stāstīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Pēc speciālista sniegtās informācijas, dati par pagājušo nedēļu liecina, ka situācija Latvijā pasliktinās - slimības izplatības pieaugums ir par nepilniem 50%, un situācija pašlaik ir aptuveni tāda kā pērn oktobra beigās pirms "lokdauna" ieviešanas.

Perevoščikovs atzīmēja, ka pašlaik ir ļoti augsts pozitīvo testu īpatsvars -

pagājušajā nedēļā ap 16% no pārbaudītajiem paraugiem, un iepriekš tik augsts līmenis nekad neesot novērots. Slimības reproduktivitātes koeficients bija 1,36, kas arī liecina par strauju slimības izplatību.

SPKC speciālists norādīja, ka situācijā ir saskatāmas arī atsevišķas labas ziņas, piemēram, vērojams, ka omikrona paveids nav tik pat smags kā delta, jo tas rada mazāku "spiedienu uz slimnīcām". Pašlaik tiek stacionēti ap 8% no visiem konstatētajiem Covid-19 saslimušajiem. Pagājušajā nedēļā, kad saslimstība auga ļoti strauji, slimnīcās nogādāto pacientu skaits audzis salīdzinoši vien par 4%, bet smagā stāvoklī esošo skaits - par 7%.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) janvāra sākumā pauda nostāju, ka valdībai par jauniem ierobežojumiem Covid-19 apkarošanai būtu jālemj, ja Covid-19 jauno gadījumu skaits pārsniegs 3000 dienā, bet saslimušo skaits slimnīcās pārsniegs 800 pacientu.

Atklāto Covid-19 gadījumu skaits 14.janvārī jau pārsniedza 3000, bet pacientu skaits slimnīcās pašlaik ir nedaudz virs 600.

Perevoščikovs uzskata, ka pašlaik svarīgākais ir sekot tieši situācijai stacionāros, lai saglabātu veselības aprūpes sistēmas dzīvotspēju.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka

pašlaik būtisks izaicinājums būs nodrošināt tautsaimniecības nozaru dzīvotspēju apstākļos, kad var būt ļoti liels saslimušo skaits vienlaikus.

Savukārt kā vēl vienu labu ziņu Perevoščikovs uzsvēra to, ka vakcinācija palīdz arī cīņā pret omikrona paveidu. Pēc SPKC aplēsēm, kaut reizi vakcinētiem cilvēkiem esot trīs reizes mazāka iespēja nonākt slimnīcās nekā nevakcinētajiem, balstvakcīnas saņēmējiem - pat 16 reizes mazāka, turklāt vakcinācijai ir ļoti būtisks pozitīvs efekts, mazinot slimības letalitāti.

Komentāri (61)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu