Krīze uz Baltkrievijas robežas: ar Irāku plānotas sarunas par migrantu piespiedu repatriāciju (4)

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Tiek plānotas piecpusējas Eiropas Komisijas, Latvijas, Lietuvas un Polijas sarunas ar Irāku par nelegālo migrantu piespiedu repatriāciju, pirmdien preses konferencē paziņojusi Lietuvas iekšlietu ministre Agne Bilotaite.

Politiķe norādījusi, ka Irākā šobrīd jau atrodas Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis un Valsts robežsardzes dienesta (VSAT) priekšnieks ģenerālis Rustams Ļubajevs.

Pēc Bilotaites teiktā, šobrīd uz Irāku iespējams nosūtīt atpakaļ tikai tos migrantus, kuri gatavi atgriezties labprātīgi. Lietuva brīvprātīgajiem repatriantiem pašlaik izmaksā 1000 eiro pabalstu, un šāda kārtība ir spēkā līdz 20.janvārim, bet ministre izteikusies, ka to iecerēts pagarināt.

"Redzam, ka šis lēmums atmaksājies, un ļoti nopietni apsveram iespēju to pagarināt, jo nelegālo migrantu uzturēšana izmaksā krietni dārgāk," skaidrojusi politiķe.

Bilotaite pastāstījusi, ka pa 1000 eiro līdz šim izmaksāts 155 cilvēkiem, vēl pirms tam 310 cilvēki saņēmuši sākotnēji noteikto 300 eiro pabalstu, bet 11 cilvēkiem izmaksāts pa 500 eiro, kas paredzēti bērnu repatriācijai.

Kopumā uz izcelsmes valstīm nosūtīti atpakaļ 537 migranti un vēl aptuveni simts cilvēku izteikuši tādu vēlēšanos.

Kā pastāstījis robežsardzes priekšnieka vietnieks pulkvedis Rimants Petrausks, piespiedu kārtā līdz šim atpakaļ uz izcelsmes valstīm nosūtīti aptuveni 60 migranti.

Savukārt Migrācijas departamenta dati liecina, ka Lietuvā pašlaik atrodas aptuveni 2000 irākiešu, kuri atsakās atgriezties dzimtenē.

"Ja viņi nepiekrīt atgriezties brīvprātīgi, vēl atliek iespēja nosūtīt šos cilvēkus atpakaļ piespiedu kārtā, kas šobrīd nav viegli, jo Irākas valdība pašlaik atsakās to darīt. Tāpēc arī vajadzīgas divpusējas un piecpusējas sarunas, lai rastu risinājumus," norādījusi iekšietu ministre.

Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko režīma izvērstā hibrīduzbrukuma ietvaros kopš pagājušā gada pavasara notikuši centieni Latvijā, Lietuvā un Polijā no Baltkrievijas iesūtīt tūkstošiem nelegālo imigrantu, kuru lielākā daļa kā tūristi ieradušies Baltkrievijā no Irākas.

Lietuvā līdz 3.augustam, kad saskaņā ar iekšlietu ministres rīkojumu robežsargi sāka likt migrantiem doties atpakaļ, aizturēti vairāk nekā 4200 nelegālie migranti, lielākoties Irākas pilsoņi, bet kopš minētā rīkojuma šķērsot robežu neatļautās vietās liegts kopumā jau vairāk nekā 8100 reižu.

Pēdējā laikā nelegālās migrācijas situācija pie Lietuvas robežas ar Baltkrieviju gan kļuvusi mierīgāka un robežsargiem vairākas dienas nenākas likt doties atpakaļ nevienam nelegālajam migrantam, toties kopš pagājušā gada 13.decembra vērojams paaugstināts migrantu spiediens uz Latvijas robežu.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu