Ziemeļkoreja izmēģinājusi taktiskās vadāmās raķetes

TVNET/LETA/Reuters
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Ziemeļkoreja pirmdien izmēģinājusi taktiskās vadāmās raķetes, otrdien ziņo Ziemeļkorejas oficiālā ziņu aģentūra "Korea Centra News Agency" (KCNA).

Lai gan Ziemeļkorejai ar ANO rezolūciju ir aizliegts veikt ballistisko raķešu izmēģinājumus, tas jau ir ceturtais raķešu izmēģinājums kopš gada sākuma.

Divos pirmajos izmēģinājumos tika testētas hiperskaņas raķetes, kas spēj sasniegt lielu ātrumu un ir vadāmas pēc izšaušanas, bet piektdien tika no dzelzceļa platformām izšautas divas tuva darbības rādiusa ballistiskās raķetes.

Desmit gados kopš Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna nākšanas pie varas valsts, par spīti starptautiskām sankcijām, ir panākusi strauju progresu militāro tehnoloģiju izstrādē.

Ziemeļkoreja pērn veica vairākus nozīmīgus ieroču izmēģinājumus, neraugoties uz ekonomiskām grūtībām Covid-19 pandēmijas laikā.

Dienvidkorejas armija pirmdien paziņoja, ka Ziemeļkoreja izšāvusi divas ballistiskās raķetes.

No Phenjanas lidostas raķetes raidītas uz austrumiem jūras virzienā, vēstīja Dienvidkorejas apvienotā štābu priekšnieku komiteja, norādot, ka tās, domājams, bijušas tuva darbības rādiusa ballistiskās raķetes.

KCNA šodien ziņo, ka Ziemeļkorejas Aizsardzības zinātnes akadēmija veikusi taktisko vadāmo raķešu izmēģinājumu. Raķetes izšautas no valsts rietumiem un precīzi trāpījušas mērķim salā austrumu piekrastē.

"Izmēģinājuma mērķis bija selektīvi novērtēt taktiskās vadāmās raķetes, kas tiek ražotas un izvietotas, un pārbaudīt ieroču sistēmas precizitāti," ziņoja KCNA.

Izmēģinājums "apstiprināja ražošanā esošās ieroču sistēmas darbības precizitāti, drošību un efektivitāti," vēsta aģentūra.

Dienvidkorejiešu eksperti uzskata, ka biežie raķešu izmēģinājumi ir Phenjanas spēka demonstrācija, kā arī vēlme apliecināt savas spējas izšaut raķetes no dažādām platformām.

ASV ir nosodījušas Ziemeļkoreju par šādām "nelikumīgām un destabilizējošām aktivitātēm" un aicinājušas Phenjanu uz dialogu.

Dienvidkorejas Aizsardzības ministrija šodien paziņoja, ka uztver visus Ziemeļkorejas raķešu izmēģinājumus kā tiešus un nopietnus draudus, bet uzsvēra, ka Dienvidkorejas armija ir spējīga šīs raķetes pārtvert.

Arī ANO pārstāvis pauda bažas par Ziemeļkorejas raķešu izmēģinājumiem, aicinot visas puses atgriezties pie sarunu galda, lai mazinātu spriedzi un sekmētu pārbaudāmu Korejas pussalas kodolatbruņošanos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu