Klimata pārmaiņu politikā svarīgi ir saglabāt iedzīvotāju labklājību (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: unsplash.com

Eiropas Savienības (ES) jaunākajai vides klimata politikai "Fit for 55" ir svarīgs ne tikai klimata ambīciju, bet arī sociālais aspekts, uzsvērts otrdien valdībā apstiprinātajā Latvijas nostājā 21. janvārī un 22. janvārī gaidāmajai ES Vides un enerģētikas ministru padomes sanāksmei Francijā, Amjenā.

Nostājā Ekonomikas ministrija (EM) skaidro, ka "Fit for 55" pakotnei jānodrošina, ka pārejas process ir caurskatāms un par to ir pieejama plaša informācija, jo īpaši tām sabiedrības grupām, kuras pāreja skars visvairāk.

Sociālais aspekts ir būtisks nosacījums, kas jāņem vērā uz "Fit for 55" virzību, jo siltumnīcefekta gāzu emisiju samazinājumu nevajadzētu īstenot, būtiski pasliktinot iedzīvotāju labklājību

un būtiski ietekmējot to pamatvajadzības, piemēram, enerģijas pieejamību.

Tāpēc katram tiesību akta projektam, kas tiek publicēts "Fit for 55" pakotnes ietvaros, ir jābūt izstrādātam, balstoties uz detalizētu ietekmes uz sabiedrību izvērtējumu.

Fosilo energoresursu un elektroenerģijas cenu kāpums pakārtoti ietekmē arī bioenerģijas izmaksas un siltumenerģijas tarifus un neveicina energoefektivitātes uzlabošanu un izmantoto tehnoloģiju nomaiņas pasākumu īstenošanu,

jo tie ir ilgtermiņā dārgi pasākumi, līdz ar to straujš energoresursu cenu kāpums var nebūt straujas energoefektivitātes uzlabošanas un atjaunojamo energoresursu izmantošanas veicināšanas galvenais stimuls.

Virzība uz zemu emisiju ekonomiku un tās būtiska pārkārtošanās ir jānodrošina vienlaicīgi ar sociālo pārkārtošanos, nodrošinot iedzīvotājiem iespēju savlaicīgi pielāgoties jaunajiem nosacījumiem.

Tāpēc ir ļoti svarīgi visus jaunos nosacījumus ieviest pakāpeniski, vienlaicīgi piedāvājot pietiekamu finansiālo atbalstu tiem iedzīvotājiem, kurus pārkārtošanās skars visspēcīgāk un kuriem pašiem ir vismazāk resursu, lai pielāgotos jaunajai situācijai, pauž EM.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu