Kazahstānā atcelts ārkārtas stāvokļa režīms

TVNET/LETA/INTERFAX
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Ārkārtas stāvokļa režīms, ko Kazahstānas prezidents Kasims Žomarts Tokajevs 5.janvārī izsludināja, reaģējot uz valsti pārņēmušajiem protestiem un nekārtībām, pusnaktī noslēdzies arī tajos reģionos un pilsētās, kur tas vēl bija spēkā.

Pusnaktī beidzies ārkārtas situācijas režīma termiņš galvaspilsētā Nursultanā, valsts lielākajā pilsētā Almati un piecos valsts apgabalos.

"Valsts līdz ar to atgriežas normālā dzīvē. Tiek atcelta uz ārkārtas stāvokļa laiku ieviestā komandantstunda un citi pagaidu ierobežojumi," pavēstīja prezidenta preses sekretārs Beriks Uali.

Ārkārtas stāvokļa režīmā pilsētās bija noteikta komandantstunda, visu diennakti tika veikta patrulēšana, bija noteikti pārvietošanās ierobežojumi, ieviesta virkne citu aizliegumu.

Atbilstoši Nacionālās drošības komitejas datiem terorisma draudu kritiskais "sarkanais" līmenis saglabājas Almati pilsētā, Almati apgabalā un Žambilas apgabalā.

Kā ziņots, protesti pret sašķidrinātās gāzes cenu straujo kāpumu sākās 2.janvārī Žanaezenā, valsts dienvidrietumos.

Taču nākamajās dienās protesti pārņēma visu Kazahstānu, un līdztekus ekonomiskajām prasībām sāka parādīties arī politiskās prasības. Protestētāji cita starpā pieprasīja eksprezidenta Nursultana Nazarbajeva un viņa klana pilnīgu aiziešanu no valsts vadības.

Ar lūgumu par Krievijas vadītās militārās alianses kontingenta izvietošanu Kazahstānas prezidents vērsās 5.janvāra vakarā, kad valdības spēki faktiski bija zaudējuši kontroli pār Kazahstānas lielāko pilsētu Almati.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu