ANO pieņem rezolūciju pret holokausta noliegšanu (12)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

ANO Ģenerālā asambleja ceturtdien pieņēma nesaistošu rezolūciju, kas aicina visas dalībvalstis cīnīties pret holokausta noliegšanu un antisemītismu, sevišķi sociālajos medijos.

Izraēlas ierosinātais teksts tika izstrādāts ar Vācijas palīdzību un to rosināja pieņemt vairāki desmiti no 193 ANO dalībvalstīm.

Irāna bija pret šo rezolūciju un paziņoja, ka norobežojas no tās teksta.

Rezolūcijā teikts, ka tā "bez jebkādām ierunām noraida un nosoda jebkādu holokausta kā vēsturiska notikuma noliegšanu, vai tā būtu pilnīga vai daļēja".

Par holokaustu tiek saukts genocīds pret sešiem miljoniem Eiropas ebreju, ko no 1939. līdz 1945.gadam īstenojuši vācu nacionālsociālisti un viņu atbalstītāji.

Rezolūcijas tekstā "izteikta atzinība" valstīm, kuras saglabā bijušo holokausta laika nacistisko nāves nometņu, koncentrācijas nometņu, piespiedu darba nometņu, nāvessodu izpildes un cietumu vietas.

Tā arī aicina ANO dalībvalstis izstrādāt izglītības programmas, "lai palīdzētu novērst genocīda aktus nākotnē", un aicina valstis un sociālo mediju kompānijas "veikt aktīvus pasākumus antisemītisma un holokausta noliegšanas vai sagrozīšanas apkarošanai".

Izraēlas vēstnieks ANO Gilads Erdans savā paziņojumā apsveica "vēsturisko rezolūciju", par kuru sarunas bija notikušas vairākus mēnešus.

Rezolūcijas teksts "pirmoreiz sniedz skaidru holokausta noliegšanas definīciju, aicina valstis spert soļus cīņā pret antisemītismu" un pieprasa tādiem sociālo mediju milžiem kā "Facebook", "Twitter" un "Instagram" apkarot "naidīgu saturu" savās platformās.

Izraēlas ārlietu ministrs Jairs Lapids un Vācijas ārlietu ministre Annalēna Bērboka kopīgā paziņojumā apsveica šo rezolūciju kā pierādījumu tam, ka starptautiskā sabiedrība "runā vienā balsī" par šo tematu.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu