Cilvēkam veiksmīgi pārstādīta ģenētiski modificēta cūkas niere (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Cūkas nieres pārstādīšana
Cūkas nieres pārstādīšana Foto: AP/Scanpix

Tikai otro reizi vēsturē ķirurgiem izdevies cilvēka ķermenī veiksmīgi pārstādīt ģenētiski modificētu cūkas nieri.

Simtiem un tūkstošiem cilvēku visā pasaulē mokās agonijā garās rindās, lai beidzot saņemtu tiem tik ļoti vajadzīgo donora orgānu. Tomēr cilvēka orgānu allaž trūkst. Gaidot daudzi nomirst vai kļūst pārāk slimi, lai varētu pārdzīvot transplantāciju.

Nieres ir vispieprasītākie orgāni. ASV vien dzīvo 80 tūkstoši cilvēku, kuriem nepieciešama nieru transplantācija. Katru gadu tur tiek veikti 25 tūkstoši transplantāciju. Pētnieki visā pasaulē strādā, lai atrastu risinājumu nieru trūkuma problēmai, un jau kādu laiku šajā jautājumā ir pievērsušies dzīvniekiem, īpaši cūkām.

Tagad, pateicoties smagajam darbam, ir sperts solis tuvāk problēmas risinājumam. Ārstiem izdevies veiksmīgi pārstādīt nieri pacientam ar smadzeņu nāvi - Džeimsam Pārsonam.

“Koncepts par to, ka plauktā vienmēr stāvētu orgāns, kas gaida cilvēku, kuram tas ir vajadzīgs, ir ļoti patīkams. Es jūtos privileģēts, jo esmu sīka daļa no milzīgās puzles, ar kuru cilvēki ir strādājuši daudzus gadus,” teica vadošais ķirurgs Džeimijs Loke.

1980. gados zinātnieki saprata, ka cūku orgāni varētu kalpot kā donora orgāni cilvēkam, ņemot vērā, ka šo dzīvnieku nieres izmērs ir līdzīgs cilvēka nierei. Turklāt cūkas ir ģenētiski ļoti radniecīgas cilvēkam. Pagājušajā gadā pirmo reizi vēsturē izdevās cūkas nieri uz 54 stundām izdevās pārstādīt cilvēkam ar smadzeņu nāvi.

Viena no galvenajām barjerām ksenotransplantācijas procesā ir imūnsistēmas piemānīšana, liekot tai svešus audus pieņemt kā savus. Šo barjeru var pārkāpt, ģenētiski modificējot cūkas nieri.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “American Journal of Transplantation”, zinātnieki arī ir apstiprinājuši, ka cūkas niere var izturēt augstāku asinsspiedienu, nekā ir cilvēkam.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu