Cik melno caurumu ir visumā? Daudz (7)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: NSF

Ņemot vērā, ka melnos caurumus mēs neredzam, ir ļoti grūti precīzi noteikt, cik daudz to plašajā visumā ir. Tomēr tas nenozīmē, ka mēs nevaram pacensties tos saskaitīt.

Zvaigznes masas melnie caurumi ir veidojušies no masīvas zvaigznes sabrukušā kodola. Jaunā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “The Astrophysical Journal”, zinātnieki aplēsuši, cik daudz šādu melno caurumu varētu būt visumā.

Skaits ir visai pārsteidzošs: 40 kvintiljoni jeb 40 000 000 000 000 000 000 melno caurumu. Tas ir aptuveni 1% no visas normālās masas novērojamajā visumā.

Melnie caurumi ir liela jautājuma zīme mūsu zināšanās par visumu vai drīzāk – daudz jautājuma zīmju. Tomēr, ja mums būtu zināms, cik daudz visumā ir melno caurumu, tad tas varētu palīdzēt atbildēt vismaz uz dažiem šiem jautājumiem.

Viens no paņēmieniem, kā saskaitīt melnos caurumus, ir aplūkot masīvu zvaigžņu vēsturi visumā. Šīs zināšanas varētu sniegt norādes par masīvu melno caurumu augšanu un evolūciju.

Zinātnieki jaunajā pētījumā izmantoja skaitļošanas paņēmienu, iekļaujot tikai tos melnos caurumus, kas veidojušies no vienas vai divām zvaigznēm evolūcijas ceļā. Aprēķini parādīja, ka redzamajā visumā vajadzētu būt aptuveni 40 kvintiljoniem zvaigznes masas melno caurumu.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu