Igaunijā vērtēs iespējas samazināt Covid-19 dēļ noteiktos ierobežojumus (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Tartu Universitātes slimnīca
Tartu Universitātes slimnīca Foto: Schutterstock.com

Igaunijas Veselības pārvalde un Zinātniskā padome nākamo otrdien iesniegs valdībā savu vērtējumu par iespējām mazināt koronavīrusa dēļ noteiktos ierobežojumus, vēsta err.ee

Zinātniskās padomes vadītājs Toivo Maimets sacīja, ka padomei kopā ar Veselības pārvaldi būtu jāizvērtē epidemioloģiskie riski un otrdienas rītā jāvēršas Ministru kabinetā ar zinātniskiem priekšlikumiem. Kādi varētu būt šie priekšlikumi, pēc viņa teiktā, vajadzētu kļūt skaidram nedēļas nogalē.

"Mēs vēlētos atbrīvoties no visiem šiem ierobežojumiem, tie mums traucē dzīvot. Ierobežojumi jāatceļ pēc iespējas ātrāk, bet ne agrāk kā nepieciešams," sacīja zinātniskās padomes vadītājs.

Maimets piebilda, ka, piemēram, Apvienotajā Karalistē inficēšanās viļņa maksimums ir pagājis, un tāpēc tur ir loģiski sākt koronavīrusa apkarošanas pasākumus; līdzīgas diskusijas būtu jāuzsāk arī Igaunijā.

Pēc Tartu Universitātes virusoloģijas līdzprofesora Margusa Varjaka teiktā, dažas valstis ierobežojumus ir mazinājušas, taču faktiski, atsakoties no ārkārtīgi stingriem pasākumiem, ir atstājušas ierobežojumus, kas ir līdzīgi Igaunijas visai pieticīgajiem koronavīrusa apkarošanas pasākumiem.

Tikmēr Tartu Universitātes ģimenes medicīnas profesore un Ģimenes medicīnas un sabiedrības veselības institūta vadītāja Rūta Kalda atzīmēja, ka ģimenes ārstu vidū veiktā aptauja liecina, ka viņu darba apjoms pēdējos gados ir ievērojami pieaudzis. Gandrīz puse ģimenes ārstu teica, ka vairs nevar pienācīgi veikt savu darbu, trešā daļa sūdzējās par nogurumu, bet divas trešdaļas bija uz stresa robežas. Ģimenes ārstu pārslodze var palielināt nepieciešamību pēc stacionārās palīdzības citu slimību gadījumos.

Tam piekrīt arī Ziemeļigaunijas reģionālās slimnīcas infekciju kontroles dienesta vadītāja Maita Altmetsa, kura stāsta, ka arvien vairāk cilvēku vēršas neatliekamās palīdzības nodaļā un ātrās palīdzības dienestā, jo pietiekami savlaicīgi nesaņem palīdzību no ģimenes ārsta.

Altmets piebilda, ka ar koronavīrusu inficējas arī jaunāki slimnīcu darbinieki: "Pacientu skaits, kuriem nepieciešama stacionāra ārstēšana, ir pieaudzis par 100." Vīrusa izplatība slimnīcās ir neizbēgama, tāpēc slimnīcas ir jāpārbūvē, lai pilnībā izvairītos no tā izplatības.

Igaunijas Zinātniskās padomes dalībnieki ir vienisprātis, ka, lai arī delta celma īpatsvars samazinās, pats vīruss un tā izplatības draudi nav zuduši.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu