Kuba pirmo reizi atzinusi apsūdzību izvirzīšanu 700 protestētājiem (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/LETA

Kubas prokuratūra otrdien pirmo reizi atzinusi, ka vairāk nekā 700 cilvēkiem izvirzītas apsūdzības saistībā ar pērn notikušajiem protestiem pret valdību un 172 cilvēki jau notiesāti.

Protestos 2021.gada jūlijā Kubā dzīvību zaudēja viens cilvēks, desmitiem tika ievainoti un vairāk nekā 1300 aizturēti.

Prokuratūra paziņoja, ka saņēmusi 117 lietas par smagākiem noziegumiem, 790 personām izvirzītas apsūdzības par vandālismu pret varasiestādēm, cilvēkiem un īpašumiem, kā arī nopietniem sabiedrības kārtības traucējumiem.

Daļai no šiem cilvēkiem apsūdzības vēlāk tika atceltas, bet 710 cilvēki vēl gaida tiesu, tostarp 55 personas vecumā no 16 līdz 18 gadiem. Lielākā daļa no viņiem atrodas pirmstiesas apcietinājumā.

172 cilvēki jau ir notiesāti, bet prokuratūra nesniedza plašāku informāciju par viņiem piespriestajiem sodiem.

Lai gan Kubā likumā noteiktais pilngadības vecums ir 18 gadi, kriminālatbildība tiek piemērota jau no 16 gadu vecuma.

Prokuratūra atklāja, ka protestos piedalījās 27 bērni, kas jaunāki par 16 gadiem. Desmit no viņiem nosūtīti uz "visaptverošās apmācības un uzvedības skolām" un pārējiem 17 piemērota "personalizēta uzmanība savā skolā".

No protestu laikā aizturētajiem cilvēkiem 727 joprojām atrodas apcietinājumā, ziņoja nevalstiskā organizācija "Cubalex".

Kubas valdība protestos vaino ASV.

Vismaz 39 protestētāji tiesas priekšā stāsies šonedēļ un viņiem var tikt piemērots līdz 26 gadiem ilgs cietumsods, pirmdien paziņoja grupa "Justicia 11J", kas seko līdzi protestētāju lietām.

ASV vēstniecība Havanā tviterī kritizēja Kubas valdību par nesamērīgiem sodiem miermīlīgiem un nevainīgiem jauniešiem.

Kubas prokuratūra savukārt nosodīja tos, kas "vēlas apsūdzēt Kubu cilvēktiesību pārkāpumos", uzstājot, ka apsūdzības par dumpi "atbilst īstenotās vardarbības līmenim".

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu