Mūžībā devies mecenāts Juris Petričeks

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Svece. Ilustratīvs attēls.
Svece. Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Lūka/LETA

Otrdien 85 gadu vecumā mūžībā devies mecenāts Juris Petričeks.

Viņš ir bijis ilggadējs Vītolu fonda ziedotājs, Latvijas Okupācijas muzeja atbalstītājs un bijušais padomes loceklis. Viņš arī sniedza atbalstu izglītības, mākslas un vēstures jomā.

2007.gadā Petričeks kopā ar sievu Ritu ieguva "Latvijas lepnuma" balvu par atbalstu Alūksnes novada Pededzes pagasta jauniešu izglītošanā.

Petričeks dzimis 1936.gada 5.maijā Pededzes pagastā, tagadējā Alūksnes novadā. Otrā pasaules kara laikā Petričeka ģimene devās bēgļu gaitās, vispirms uz Vāciju un vēlāk - uz ASV.

Petričeks absolvējis Stenforda Universitāti, iegūstot bakalaura un maģistra grādu elektroinženierzinātnēs.

Viņa darbs ASV bija saistīts galvenokārt ar radaru tehnoloģijām un to pētniecību.

Pēc darba gaitu beigšanas Petričeks turpināja aktīvu labdarības un sabiedrisko darbību, bija studentu korporācijas Talavija filistrs un atbalstītājs gan ASV, gan Latvijā.

2000.gadu sākumā Petričeks atjaunoja dzimtas īpašumu Pededzes pagasta "Silenieku dzirnavās", bet 2008.gadā ar sievu Ritu pārcēlās no ASV uz pastāvīgu dzīvi Latvijā, Siguldā.

2012.gadā Petričeks izdeva sievas Ritas sarakstīto viņas tēva biogrāfiju "Bertrams Rozenbergs. Fiat justitia.", bet 2015.gadā klajā nāca viņa grāmata par savu dzimtu "Pededzes pagasta Petričeki".

Atvadīšanās no Jura Petričeka notiks 4.februārī tuvāko radu un draugu lokā Pededzes pagasta Kūdupes kapos.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu