Pērn rīdzinieki par suņu turēšanu samaksājuši vairāk nekā 74 tūkstošus eiro (4)

Vita Daukste-Goba
, Ziņu redaktore
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere/LETA

Pērn Rīgā ieņēmumi no suņu nodevas bija 74 128 eiro, kas ir par 1525 tūkstošiem eiro vairāk nekā 2020. gadā, portālam TVNET pastāstīja Rīgas domes (RD) pārstāvis Mārtiņš Vilemsons.

Kā atgādināja Vilemsons, suņu turēšanas nodeva Rīgā jāsamaksā līdz 1. martam. Viņš arī precizēja, ka korektus datus par suņu īpašnieku veikto nodevas apmaksu 2022. gadā RD varēs sniegt martā.

Taujāts par to, cik lieli bijuši ieņēmumi no suņu nodevas pēdējo gadu laikā, viņš informēja, ka 2020. gadā rīdzinieki par suņu turēšanu samaksājuši 72 603 eiro, 2019. gadā – 84 972 eiro, 2018. gadā – 96 162 eiro, 2017. gadā – 80 672 eiro, savukārt 2016. gadā 28 148 eiro, bet  2015. gadā  – 22 754 eiro.

RD pārstāvis paskaidroja, ka nodevas samaksāšanu kontrolē Rīgas pašvaldības policija (RPP). Savukārt suņa turēšanas nodevas nomaksas kārtību administrē RD Mājokļu un vides departaments.

Vaicāts par to, kāds ir soda apmērs, ja nav samaksāta suņa nodeva, viņš norādīja, ka suņa īpašnieki netiek sodīti.

"Atsevišķs sods par nodevas nemaksāšanu nav paredzēts," uzsvēra Vilemsons. 

Kā skaidroja RD pārstāvis, ja suns nonāk RPP redzeslokā un pēc mikročipa pārbaudes likumsargi konstatē, ka nav samaksāta suņa nodeva, RPP izraksta administratīvo aktu par pienākumu samaksāt nodevu. "Par šādiem gadījumiem diemžēl dati atsevišķi nav reģistrēti un apkopoti," atzina Vilemsons. "RD saistošajos noteikumos līdz 250 eiro sods ir paredzēts, ja suņa īpašnieks atsakās palīdzēt suņa identificēšanā." Suņu nodevas maksāšanu regulē RD saistošie noteikumi Nr. 237 "Par pašvaldības nodevu par suņa turēšanu Rīgā un suņa reģistrācijas kārtības uzraudzību un kontroli". 

Kā teikts RD saistošajos noteikumos, suņa turēšanas nodeva Rīgā no 2018. gada 1. janvāra ir 10 eiro. Suņa turēšanas nodevu sāk maksāt, kad suns sasniedzis sešu mēnešu vecumu, un maksā katru gadu visa suņa mūža garumā. 

Kā jau minēts rakstā iepriekš, suņa turēšanas nodeva Rīgā ir maksājama katru gadu līdz 1. martam.

Suņa turēšanas nodeva maksājama pēc 1. marta, ja sešu mēnešu vecumu suns sasniedz pēc kārtējā gada 1. marta. Tāpat noteikumos teikts, ka par suni, kurš sešu mēnešu vecumu sasniedz kalendārā gada otrajā pusē vai kurš iegādāts kalendārā gada otrajā pusē un par kuru nav samaksāta suņa turēšanas nodeva Rīgā par kārtējo gadu, attiecīgajā gadā ir maksājami 50% no suņa turēšanas nodevas. Kā teikts RD saistošajos noteikumos, ir arī izņēmuma gadījumi, kad suņa saimniekiem nav jāmaksā suņa turēšanas nodeva.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu