Vai Igaunija paziņojusi par sertifikātu atcelšanu? (22)

Re:Check
TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Re:baltica

Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

Vairāk nekā 3500 cilvēku nepilnas diennakts laikā dalījušies ar nepatiesu ziņu, ka Igaunija esot paziņojusi par sertifikātu atcelšanu. Apgalvojumam nav nekāda pamatojuma, un to neapstiprina arī Facebook ierakstam pievienotais informācijas avots. Igaunijas parlamenta partijas tikai atzinušas, ka būtu jāsāk diskusija, kad un kā sertifikātu sistēmu atcelt.

Ierakstā teikts:

“Igaunija paziņo par sertifikātu atcelšanu!”

Tālāk paskaidrots, ka lielākie Igaunijas mediji ziņo: “Visas Rīgikogu frakcijas atbalsta atteikšanos no korona sertifikāta!” un noradīts uz Igaunijas sabiedriskā medija EER rakstu. Tāpat piebilsts, ka Latvijas mediji par to klusējot un pusmiljons nevakcinēto igauņu būšot “izcīnījuši uzvaru savai izvēles brīvībai”.

Taču ieraksta autora pievienotajā EER rakstā ne tuvu nav teikts, ka Igaunija paziņojusi par sertifikātu atcelšanu. Pievienots raksts igauniski, taču EER portālā tas pieejams arī angļu valodā.

Rakstā aptaujāti parlamenta frakciju pārstāvji pēc tam, kad valdībā esošās Centra partijas līderis Jiri Ratass šonedēļ aicināja gatavoties vakcinācijas sertifikātu atcelšanai. Taču tajā skaidri norādīts, ka arī Ratass nesaka, ka sertifikāts jāatceļ uzreiz – viņš sacījis, ka tam nopietni jāgatavojas.

Igaunijas valdību veido divas partijas – bez Ratasa vadītās Centra partijas arī premjerministres Kajas Kallasas vadītā Reformu partija.

Reformu partijas pārstāvis Kristens Michals, EER komentējot Ratasa teikto, sacījis, ka koalīcijas partneru piedāvājums ir populistisks: “Kad visi redz, ka omikrona vilnis kāpj un mēs visi gaidām maratona beigas, tad teikt, ka mēs finiša līniju pienesīsim tuvāk, protams, ir populistiski.” Viņš norādījis, ka Centra partijas partneri izdara spiedienu uz valdību, sakot, ka vēlas atbrīvot sabiedrību agrāk, nekā to gribētu valdība. Pēc Michala teiktā, sertifikātu atcelšana varētu būt darba kārtībā pēc nedēļām vai mēneša, bet pa to laiku “protams, mēs jau varam teorētiski diskutēt, kāda būs dzīve pēc šī viļņa”.

Opozīcijā esošās populistiskās Konservatīvās tautas partijas (EKRE) pārstāvis Sīms Pohlaks sacījis, ka sertifikāti jāatceļ, bet, ka Centra partija, kas par to tagad runā, iepriekš nav atbalstījusi šādu EKRE priekšlikumu. Līdzīgi izteicies cita opozīcijas spēka – Tēvzemes partijas – pārstāvis Prīts Sibuls, norādot, ka partija to piedāvājusi jau sen. Sociāldemokrātu pārstāvis Lauri Lānamets sacījis, ka ir domājis par sertifikātu atcelšanu, lai gan viņa rīcībā neesot tā ekspertu vērtējuma, kas ir valdībai.

Šajā pašā Facebook ierakstā citētajā rakstā arī skaidri norādīts, ka nākamās nedēļas laikā netiks diskutēts par Covid-19 sertifikāta atcelšanu. Arī Ratasa partijas biedrs, veselības ministrs Tanels Kīks norādījis, ka, lai gan omikrons situāciju mainījis un daudzas Eiropas valstis apsverot sertifikāta lietderību, “pašlaik mēs nevaram veikt nekādas fundamentālas izmaiņas”. Viņš arī norādījis, ka jebkurā gadījumā par to jānotiek diskusijai Eiropas Savienībā.

Vakcinācijas sertifikātu lietderība dažādu pakalpojumu pieejamībā tiek apšaubīta, jo vakcīnas daudz mazāk pasargā pret inficēšanos ar vīrusa omikrona variantu nekā pret tā līdzšinējiem paveidiem. Vienlaikus vakcīnām joprojām ir augsta aizsardzība pret smagu slimības gaitu un nāvi.

Igaunijā pilnībā vakcinēti ir 853 tūkstoši jeb 64% iedzīvotāju, liecina EER apkopotie dati.

Secinājums: Ierakstā paustais, ka Igaunija paziņo par sertifikātu atcelšanu, neatbilst patiesībai. Šāds lēmums nav pieņemts un netiek arī gatavots. Valdošo partiju politiķi tikai izteikušies, ka varētu sākt vai būtu jāsāk diskusija par sertifikātu atcelšanu nākotnē.

Komentāri (22)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu